Világ | 2021. 03. 12. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Újabb ígéretes vakcina érkezett a célegyenesbe a koronavírus ellen: az amerikai Novavax cég oltóanyaga.

A vállalat csütörtökön jelentette be, hogy jól vizsgázott vakcinája Nagy-Britanniában, ahol 15 ezer emberen tesztelték - írja az MTI.

A Novavax számításai szerint oltószere az eredeti, avagy kezdeti vírus ellen 96,

a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos.

Mindössze tízen betegedtek meg az oltásban részesültek közül, és egyikük állapota se lett súlyos. A placebocsoportból ugyanakkor 96-an fertőződtek meg, öten súlyos állapotba kerültek. Közülük négyen a fertőzőbb brit koronavírus-variánstól betegedtek meg.

A tesztelésbe bevontak életkora 18-84 év között volt. 

A cég Dél-Afrikában is tesztelt, ahol a britnél is agresszívebb variáns alakult ki. Ott csak háromezer embert vont be a felmérésbe, és 55 százalékban bizonyult hatékonynak oltóanyaga. Ugyanakkor a beoltottak közül senki sem betegedett meg komolyabban,

csupán az "áloltást" kapók között akadtak súlyos esetek - akárcsak Nagy-Britanniában.

A Novavax termesztésen az Egyesült Államokban is teszteli oltóanyagát, ráadásul 30 ezer fős mintán, de annak még nincsenek meg a statisztikai eredményei.

Korábban hírt adtunk arról, hogy több tízezer új vírusfajt találtak az emberi szervezetben. Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden vírus káros a szervezetre, jelenlétük elengedhetetlen a bélrendszer ökoszisztémájának egészséges működéséhez.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy New York-i koronavírus-változatot találtak Izraelben. Egy család három tagjánál mutatták ki az újabb, Izraelben eddig ismeretlen változatot.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés