Magyarország | 2021. 03. 11. – 08:12 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Minden okunk megvan rá, hogy túlterheltnek érezzük az idegrendszerünket. A vírushelyzet és a következményei meglehetősen nyomasztóak, ráadásul a napfényhiányos téli hónapok vége felé már alapvetően is fáradtabbak, feszültebbek vagyunk. Szerencsére vannak módszerek, amiktől kicsit jobban érezhetjük magunkat.

Az idegrendszerünknek ugyanúgy szüksége van a pihenésre, mint a testünknek, ezért időről időre nem árt néhány olyan szokást beiktatni a napirendünkbe, melyek segítenek lenyugtatni az idegeinket. A Healthline cikkében 6 egyszerű módszert gyűjtöttek egy csokorba ehhez - írja a Házipatika.com.

Extra súly

Meglepő, de egy kis plusz súly nyugtató hatással lehet az agyunkra. Na nem arról van szó, hogy hízzunk meg, de egy kis súlyzós edzés, saját testsúlyos edzés is segíthet, ezt kutatások igazolják. Alvás közben pedig használhatunk súlyozott takarót, ami szintén többeknél beválik.

Ölelés

Régi jól bevált módszer az idegek nyugtatására az ölelkezés is. Ha megöleljük egy szerettünket, akkor a szervezetünkben endorfin és oxitocin szabadul fel, ami nyugtató és felvidító hatású.

Lerázás

Az sem véletlen, hogy a kutyák gyakran rázzák meg magukat, miután egy olyan másik kutyával találkoznak, amit nem találtak szimpatikusnak.  Dr. Peter Levine "Waking the Tiger" című könyvében azt írja, hogy az állatok így "rázzák le" a traumát a testükről, mert a rázkódás tehermentesíti az idegrendszert - ezt az egyszerű módszert pedig mi is kipróbálhatjuk.

Meleg

Aki tapasztalta már korábban, hogy egy forró fürdő megnyugtatja, annál a melegítő hőhatások is jól működhetnek, ha kicsit tehermentesítené az idegeit. A fürdőzés mellett az infralámpázás, bebújás egy puha, meleg takaró alá, melegítőpárnák használata, vagy egy puha, kényelmes, melengető ruhadarab is segíthet.

Egészséges zsírok

Egy kis zsírfogyasztás szintén jól jöhet, és ez nem vicc: az agy és az idegrendszer imádja a zsírt. Az idegsejteket egy myelin nevű védőréteg veszi körül, és kutatások szerint a zsírfogyasztás segít megőrizni ennek a védőrétegnek az egészségét. Persze nem mindegy, hogy milyen zsírt eszünk, az is fontos, hogy egészséges legyen (és persze ne faljuk korlátlan mennyiségben az ezeket tartalmazó ételeket). Az avokádó, a diófélék, olajos magok, zsíros halak illetve  a tisztított vaj fogyasztása is jótékony hatású lehet.

Csend

Nyugtató hatással van az idegekre az is, ha időről időre megpróbálunk olyan környezetben lenni, ami csendes, esetleg teljesen hang- és zajmentes. Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor figyeljünk arra, hogy a tévét, rádiót, zenét a lehető leghalkabb fokozaton hallgassuk, és próbáljunk meg a természetben, erdőben, vízparton időt tölteni, mivel az itteni hangok, zajok szintén bizonyítottan nyugtatják az idegeket.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés