Kárpátinfo.net


Megosztás

Volodimir Zelenszkij elnök március 9-én, kedden tartott konferenciahívásában utasítást adott a koronavírus elleni oltás felgyorsítására.

Ennek érdekében javasolta mobil csoportok és más osztályok erőforrásainak bevonását,

kivéve az Egészségügyi Minisztériumot, továbbá utasítást adott ki, hogy gondosan reagáljanak az oltásokkal kapcsolatos téves információk eseteire – írja a Korrespondent.net hírportál az Elnöki Hivatal sajtószolgálata nyomán.

"A koronavírus fertőzésben szenvedő betegek számának mai növekedésére a helyes válasz az oltás, nem a lezárás. Pont ez a döntés annak érdekében, hogy ne legyen nagy a betegek számának növekedése. Március közepéhez közeledünk, és több lehetőséget kell biztosítanunk, hogy az emberek megkapják az oltás első adagjait, különösen, ha a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában dolgoznak” - mondta az ukrán államfő.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter felhívta a figyelmet a megyei államigazgatások vezetőivel való szorosabb együttműködés szükségességére.  

Arszen Avakov belügyminiszter pedig elmondta, hogy

az osztály 50 mobil csapatot képzett ki, amelyek részt vesznek az oltásban.

Denisz Smihal miniszterelnök megjegyezte, az előző héten az azelőtti héthez viszonyítva nőtt a kórházban kezelt betegek száma, csaknem 21 000 volt az 17 600-al szemben. Ma 29 573 ágy van elfoglalva.

Összesen 70 157 ágyat osztottak ki a koronavírusos betegek számára, ebből 60 000-et oxigénnel láttak el. Az intenzív osztály ágyainak száma is nőtt, 1500-ról 2000-re. Ez azt jelenti, hogy növekszik a súlyos esetek száma - jelentette ki a kormányfő.

"Az adaptív karantén továbbra is él Ukrajnában.  

Azokban a megyékben, ahol rendkívül súlyos a helyzet, vörös szintet vezettek be. Ezek Ivano-Frankivszk, Csernyivci, Zsitomir megyék és Kárpátalja. Ezenkívül majdnem 10 régió a narancssárga karanténzónában van, és közel van a vörös szinthez” - mondta Smihal.

Sztepanov egyúttal bejelentette a helyzet stabilizálódását az Ivano-Frankivszk megyében. Azt is hozzátette, hogy tárgyalások folynak arról, hogy Ukrajna további COVID elleni oltásokat kap.