Magyarország | 2021. 03. 01. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Meg kell, hogy különböztessünk meteorológiai és csillagászati tavaszt. Március elseje a meteorológia tavasz kezdete, tehát amelyet a naptár szerint is az évszakváltásnak tekintünk.

Szélsőségesek az évszakhoz köthető hőmérsékleti rekordok, de vajon az idén mire számíthatunk?

Március elseje a meteorológia tavasz kezdete, ez az a nap, amelyet a naptár szerint is az évszakváltásnak tekintünk - írja a Hirado.

Keringése során Földünk felszínét nem egyformán világítja meg a Nap,

ezért az év folyamán különbözőképpen érik a földfelszínt a napsugarak.

Ezért alakult ki nálunk a négy évszak: tavasz, nyár, ősz, tél. Ugyanakkor ez nem tévesztendő össze a csillagászati értelemben vett tavasz kezdetével.

Ugyanis a csillagászati tavasz március 20. és 21. között köszönt be. Ez a dátum a tavaszi nap-éj egyenlőséghez köthető. Ilyenkor a Nap éppen az egyenlítő felett delel. Egyszerűbben kifejezve, ugyanolyan hosszú lesz az éjjel és a nappal hossza.

Innentől az arány eltolódik, és egyre hosszabbak lesznek a nappalok.

A leghosszabb éjszaka december 22. és 23. környékén tapasztalható, már attól a naptól fogva, a téli napforduló napjától elkezdődik az éjszakák rövidülése. Akkor azonban még jóval hosszabbak a nappalok. Március egytől a nappal lesz mindig egy kicsivel hosszabb és hosszabb az éjszakánál.

A nappalok hosszabbodása egészen a nyári napfordulóig, június 20., 21-ig tart.

Emelkedik az átlaghőmérséklet, szeszélyessé válik az időjárás

Ennek tudományos oka a magasabb talajhőmérséklet miatti nagyobb feláramlás, amelynek felhőképző hatása van. Minél nagyobb a felhajtóerő és a nedvesség – illetve minél több „aeroszol” részecske lebeg a levegőben, amelyre ki tud csapódni a nedvesség –, annál nagyobb eséllyel alakulnak ki viharfelhők.

Ebben az évszakban esik a legtöbb eső, ezért a nagy áradások is erre az időszakra esnek. A mezőgazdaság különösen ki van téve az időjárás szeszélyének. Gondot okozhat a sok csapadék és az aszály is.

A tavasz télies és nyárias is lehet

Az átmeneti évszak abszolút melegrekordja még 1896-ban született, május 28-án 36 Celsius-fokot mértek Kaposváron. A hidegrekorder Lenti városa, ahol 58 évvel ezelőtt ehhez hasonló értéket regisztráltak, csakhogy mínuszban:

1963. március elsején mínusz 27 fok volt.

Ez a rekord idén nem kerül veszélybe. Az Országos Meteorológiai Szoláglat szerint idén a tavasz első hajnalán sem lesz hidegebb mínusz 3 foknál, nappal pedig plusz 11 fokig melegedhet a levegő. Az előrejelzésben azt írják, hogy változóan felhős időre van kilátás, több-kevesebb napsütéssel, számottevő csapadék nem valószínű. Helyenként megélénkül a népdal szerint vizet árasztó  északi szél.

Korábban hírt adtunk arról, hogy lassan kitavaszodunk. A klímaváltozás tényét ma már kár lenne tagadni, inkább érdemes azt vizsgálnunk, hogy ez a hétköznapok szintjén miként jelentkezik. 

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy egyelőre kevés előrelépésnek örülhetünk az óraátállítással kapcsolatban. Az Európai Uniónak valószínűleg nem sikerül majd betartania a saját magának felállított idei határidőt.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés