Ausztrália | 2021. 03. 01. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Elbarangolt a Baarack becenévre hallgató kos Ausztráliában és emiatt többszörösen „kihagyta" a kötelező, éves birkanyírást.

A kóborlás következménye azonban majdnem végzetes lett: a súlyos gyapjúcsomók részben elrejtették az arcát, és annak súlya annyira lehúzta az állat alsó szemhéját, hogy a szemébe por és pollenek kerültek - írja az Origo.

A kos azonban szerencsésen megkerült és „fazonírozták" a gyapját.

A háziasított juhokat általában évente nyírják, hogy kordában tartsák a gyapjukat. Egy Baarack névre hallgató kos azonban évekre elbarangolt az ausztráliai Victoria állam egyik állami erdőjében és emiatt „kihagyta" ezt az igen fontos procedúrát. A merinó juhra mintegy 35 kilogrammnyi „plusz" gyapjú nőtt.

Évek óta nem nyírták az állatot, ezért a gyapja sűrű, óriási tömeggé nőtt,

mire befogták és bekerült a Lancefield-i Edgar Mission Farm Sanctuary menhelyre, ahová a megmentett haszonállatok kerülnek – árulta el a nonprofit szervezet a LiveScience online tudományos portálnak.

Amikor a juh állt, akkor csak a patái és az alsó lábszárának egy kis része látszott belőle, de amikor lefeküdt, a lábai teljesen eltűntek. Baarack a szervezet menhelyén azonban végre megszabadulhatott súlyos, gyapjas terhétől, amely a szakemberek szerint körülbelül akkora volt, mint egy 10 éves gyerek.

A gyapjú alatt szennyeződést, gallyakat és rovarokat is találtak. A feje körüli gyapjúterhelés olyan súlyosnak bizonyult, hogy részben elrejtette az arcát, és annak a súlya úgy meghúzta az alsó szemhéját, hogy a szemébe por és pollenek kerültek.

A misszió képviselője szerint az egyik szemében fájdalmas fekély keletkezett a beragadt fűmag miatt.

Az észak-dakotai Állami Egyetem már többször figyelmeztetett arra, hogy a benőtt gyapjú egészségügyi veszélyeket jelenthet a juhok számára, hajlamosítva az állatokat a sérülésekre és fertőzésekre, gátolva az állatok testhőmérséklet-szabályozási képességét.

Korábban hírt adtunk arról, hogy színes kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz hatóságokat. Két oroszországi ipartelepen, egymástól több száz kilométerre fekvő helyen felbukkant színes bundájú kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz közvéleményt és a hatóságokat immár több mint egy hete.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy hamarosan hivatalos bizonyítékunk lehet a földönkívüli élet létezésére. Február 18-án száll le a NASA Perseverance marsjárója a vörös bolygóra. Újabb lépést tehet az emberiség az űr felfedezésében, a mostani küldetésen már egyértelmű cél a földönkívüli életre utaló nyomok megtalálása.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés