Kárpátinfo hetilap


Megosztás


Miközben a legtöbb európai országban már több mint egy hónapja zajlik a koronavírus elleni oltás szervezett beadása, addig Ukrajnában még csak most készítik elő ennek a folyamatnak a menetét. Mindenesetre a Miniszteri Kabinet január utolsó napján tette közzé azt az oltási tervet, melynek keretében 2021 folyamán a lakosságnak azon kategóriái részesülnének ingyenes védőoltásban, akik leginkább veszélyeztettek lehetnek a betegség kialakulásában.

Ezek szerint február, március és április folyamán a kórházak Covid-osztályain és más osztályokon dolgozó egészségügyi dolgozók oltásával kezdődne az oltási kampány, amely 367 ezer személyt érintene.

Áprilisban és májusban a 80 évesnél idősebbeket, valamint az alapellátásban dolgozó egészségügyi dolgozókat oltanák be – a tervek szerint 1,9 millió embert.

Május és június során az egészségügyi szférában dolgozó többi szakember oltására kerülne sor, ami 363 ezer embert érint.

Június és július folyamán 2,9 millió ember oltása van betervezve, akik a 70-79 évesek korosztályából kerülnek ki, majd júliusban és augusztusban a rendvédelmi szervek munkatársainak a beoltása lenne soron, összesen 640 ezer személyé.

Augusztusra és szeptemberre tervezik a 65-69 évesek beoltását (2,3 millió), majd szeptember és október során az oktatási szférában dolgozók következnének, összesen 1,4 millióan.

Októberben és novemberben jönne a 60-64 éves korosztály vakcinációja, ami 2,8 millió személyt érint, majd novemberben és decemberben a ,,többi kategória” néven említettek oltása következne, akik az előzetes számítások szerint 1,7 milliónyian vannak.

Ha jól számoljuk, ez összesen 14 millió 370 ezer ember védettségét jelentené, tehát az ország összlakosságának nem egészen 40%-át, ami nem elegendő az úgynevezett nyájimmunitás kialakulásához.

Minden bizonnyal ez idő alatt a patikákban pénzért is lehet majd koronavíruselleni vakcinát venni, ami tovább javíthatja az ország beoltottsági mutatóját.

Nagy kérdés persze, hogy ezek milyen oltóanyagok lesznek és mennyibe kerülnek majd…

(tamási)