Kárpátinfo hetilap
A fodrászat művészete még az ókorba nyúlik vissza. Már az egyiptomiak is nagy hangsúlyt fektettek megjelenésükre. A hajápolás ekkor kapott igazán nagy figyelmet. A görögök az istenek ajándékának tekintették a hosszú hajat, melyben a férfiak erejét és lelkét vélték felfedezni. A hölgyek hajpompájukat szalagokkal copfba vagy kontyba kötötték. Azóta többezer év telt el, de a hajszobrászat művészete nem ment ki a divatból. Sőt egyre jobban fejlődött, gondoljunk csak a mai szépen elkészített hajkoronákra!

Most egy olyan beregszászi fiatalt ismerhetünk meg, aki hobbiként tekint szakmájára, emellett mindent megtesz fejlődésének érdekében. Kromák Georginával – aki a Sakura szépségszalonban várja vendégeit – beszélgettünk indulásról, nehézségekről, kihívásokról.

– Hogyan indult a fodrász karrierje?

– A középiskolai tanulmányaim után döntés elé kerültem, fel kellett mérnem, hogy mivel is foglalkozzam a jövőben. Két út állt előttem akkoriban. Elsősorban óvónő szerettem volna lenni, így a beregszászi főiskolát választottam, azonban a túljelentkezés miatt nem sikerült bejutnom. Ekkor döntöttem el, hogy fodrász leszek. Azt is tudtam, hogy nem egy pár hónapos képzésben szeretnék részt venni, hanem iskolai keretek között szeretném elsajátítani a szakma alapjait. Így beadtam a jelentkezésemet Mátészalkára a Déri Miksa Szakképző Iskolába, ahová fel is vettek. Két évet tanultam ott, majd 2018-tól dolgozom a Sakura szépségszalonban.

– Hogy emlékszik a kezdetekre? Akadtak nehézségei?

– Minden kezdet kihívásokkal teli. Hála Istennek, van kézügyességem, sikerült elsajátítani a különböző technikákat, de sok gyakorlás is szükséges ahhoz, hogy az ember szakszerűen végezhesse a munkáját. A szakiskolában megtanulhattuk, hogyan kell a különböző színeket összeilleszteni, milyen megoldások vannak arra, hogy a haj megfelelően ápolt legyen...

– Milyen kérésekkel keresik meg leginkább?

– Egyaránt vannak női és férfi vendégeim. A hölgyek rendszerint olyan kezelésekre tartanak igényt, amelyek táplálják, selymesebbé varázsolják a hajukat. Ilyen például a keratinos tartós hajegyenesítés, amelynek segítségével hetekig könnyen fésülhető marad a haj, ráadásul fényes és egészséges hatású is lesz. Vagy csokis hidratáló és tápláló pakolást kérnek, amely szintén táplálja, erősíti a hajat. Emellett az alkalmi frizurák, kontyok is igen népszerűek. Az urak pedig haj- illetve szakálligazítással keresnek fel.

– Milyen lépései vannak egy-egy hajkezelésnek?

– Elsősorban meg kell figyelnem, hogy a vendégnek milyen hajtípusa van. Fel kell mérni, hogy száraz, töredezett, vékonyszálú vagy zsírosodásra hajlamos hajról van szó. A különböző típusokra más-más kezelés ajánlott. Ha a keratinos kezelésről beszélünk, akkor első lépésként egy mélytisztító samponnal megmossuk a hajat, amely megnyitja a haj külső szerkezetét, hogy a keratin bejuthasson a hajba. Ezt követően felvisszük a keratint, amit beleszárítunk és -vasalunk a hajszálakba. Utolsó lépésként egy hidratálás következik, amivel biztosítjuk a frizura rugalmasságát.

– Mennyire szükséges fejleszteni a szaktudást?

– Természetesen fontos fejlődni, megújulni, hiszen időről időre új technikák jelennek meg, amelyeket nekünk is el kell sajátítanunk, hogy teljesíteni tudjuk a vendég igényeit. A világhálón rengeteg oktató videó megtalálható, amelyekből tudunk tanulni. Emellett továbbképző tanfolyamokra járok, ahol gyakorlatban is ki tudjuk próbálni az új módszereket.

– Úgy tudjuk, hogy a szépségiparban dolgozónak jó kommunikációs képességgel kell rendelkeznie.

– Sok vendég kikapcsolódásként éli meg a szépségszalonok látogatását. Ilyenkor megosztják problémáikat, leteszik a mindennapos terheket. Van, hogy kikérik a tanácsomat is egy-egy kérdésben, de akad olyan is, akinek már az is jólesik, hogy elpanaszolhatta gondjait. Úgy gondolom, hogy a megfelelő kommunikációs képesség nem csak a szépségiparban, hanem az élet bármely területén hasznos, segít a világban érvényesülnünk.

– A visszatérő vendégkört megtartani sem könnyű...

– Nem tartom profinak magam, sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy megfelelően tudjam elvégezni a munkámat. Úgy gondolom, hogy a megbecsülést, az elismerést tisztességgel, becsülettel érheti el az ember. Jó kapcsolatot ápolok a vendégeimmel, megbíznak bennem, szeretik a munkámat, ezért keresnek fel.

– Mit jelent önnek a fodrászat?

– Számomra a szakmám a hobbim is egyben. Nagyon szeretem csinálni, feltölt energiával. Itt megélhetem a kreativitásomat, kifejezhetem önmagamat, a személyiségemet. Egy-egy frizura elkészítése kikapcsol és büszkeséggel tölt el.

– További tervek…

– Továbbra is fejleszteni kívánom a tudásomat. Szeretnék elvégezni egy borbély kurzust, hogy az uraknak is szakszerű szolgáltatást nyújtsak. A hosszú távú terveim között pedig egy saját szalon beindítása szerepel.

Kurmay Anita