MTI

Megosztás


Az orosz Szputnyik V vakcina 91,6 százalékos hatékonyságú védelmet nyújt a beoltottaknak, és a 60 év felettiek esetében is biztonságos – számolt be a The Lancet brit orvosi szaklap a harmadik fázisú klinikai tesztelés után készített tanulmányában.

A teszteken mintegy  20 ezren vettek részt. Közülük 15 ezren kaptak kétszeri oltást 21 napos eltéréssel, 5 ezren placebót - írja az MTI.

Az orvosi szaklap beszámolója szerint az immunitás az első adag beadását követő 18 napon belül kialakult.

Ez a védelem minden korosztályra vonatkozott, beleértve a 60 évnél idősebbeket is.

A vizsgálatok kezdete óta a beoltott személyek közül 16-nál, míg a kontrollcsoportban 62 embernél állapítottak meg tünetekkel járó Covid-19-et.

Ez azt mutatja, hogy a kétdózisú, adenovírus alapú vektorvakcina 91,6 százalékos hatékonyságú a tünetekkel járó Covid-19-cel szemben.

A 60 éven felüli önkéntesek esetében (2144 fő) az oltóanyag 91,8 százalékos hatékonyságot mutatott és a szakemberek semmilyen súlyos mellékhatást nem állapítottak meg a vakcinával összefüggésben.

Oroszország már megkezdte a vakcina egydózisú, a fejlesztők várakozásai szerint 73-85 százalékos hatékonyságú változatának tesztelését is, amelyet Szputnyik Light-ként dobnak piacra.

A The Lancet eredménye áttörést hozhat, hiszen ez az első olyan szakvélemény, amely egy tekintélyes orvosi lapban jelent meg a szer hatékonyságát bizonyítandó.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója Szentiványi Mátyás az M1 adásában vasárnap hasonló hatékonyságról beszélt. 

Az orosz vakcinának - amelyet az idősebb korosztályt érintően is vizsgáltak -, csak alsó korhatára van és 18 év felett mindenkinek beadható - közölte. Kifejtette: a Szputnyik V magyarországi engedélyezési folyamata november közepén kezdődött.

Szijjártó Péter kedden jelentette be, hogy megérkezett Magyarország az első adat szállítmány az orosz vakcinából.  Az első szállítmány negyvenezer ampullát tartalmaz, mellyel húszezer embert lehet beoltani. Ezek az ampullák haladéktalanul a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerülnek, ahol a még szükséges teszteket lefolytatják a szakemberek.

Bizakodó a Szputnyik kifejlesztője

Feltehetően több mint két évig nyújt védelmet a Covid-19 ellen a Szputnyik V vakcina - jelentette ki keddi moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója.

„Él bennünk az a nagyon nagy, kísérleti tények által megerősített remény, hogy a vakcinakészítmény hatékonysága nem néhány hónapig, nem is egy évig, hanem legalább két évig vagy még tovább fog tartani, ami természetesen további kutatások tárgyát fogja képezni” – mondta az akadémikus.

Gincburg kijelentette, hogy a klinikai tesztelés harmadik szakaszában a csaknem 30 ezer önkénteseknél nem mutattak ki komoly szövődményt az első és a második fázisban tapasztalt mellékhatásokon kívül. Ez szerinte azt bizonyította, hogy a Covid-19 elleni első orosz vakcinakészítmény teljességgel biztonságos.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az RT orosz állami televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország idén mintegy 700 millió ember Szputnyik V-vel való beoltását tudja biztosítani. Mint mondta, a mennyiségnek a gyártási kapacitások szabnak határt. Hozzátette, hogy az RFPI mérlegeli a vakcina fehéroroszországi, iráni és törökországi gyártásának lehetőségét.

Mexikó kedden jelentette be, hogy  7,4 millió adag Szputnyik V oltóanyagról kötöttek szerződést.

Ezt február és április között kapja meg a közép-amerikai ország, és további adagok érkezhetnek májusban.

Manuel López Obrador mexikói államfő a múlt héten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy országa 24 millió adag orosz vakcinát venne, de hivatalos közlés szerint vásárolnak más gyártóktól is.Forrás

MTI