Kárpátalja | 2021. 02. 28. – 10:06 |
Veszettséget diagnosztizáltak egy kutyánál Királyházán. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Veszett kutyát találtak Királyházán. Az illetékes hatóságok megtették a szükséges lépéseket.

Veszettséget diagnosztizáltak egy kutyánál Királyházán (Королево, korábban Nagyszőlősi járás). Az emberre és állatra egyaránt veszélyes vírust február 24-én mutatták ki egy helyi kutyából vett mintában.

Jelenleg az illetékes hatóság megteszi a megfelelő intézkedéseket a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.

A hivatalban arra kérik a lakosságot, hogy aki a betegségre gyanús egyedet észlel, vagy elpusztult állatot talál, jelezze a helyi illetékes állategészségügyi hatóságnál - 

olvasható a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) kárpátaljai kirendeltségének oldalán.

Mit érdemes tudni a veszettségről

A veszettség a Rabies lyssa nevű vírus okozta zoonotikus neuroinvazív fertőző betegség, ami agy- és gerincvelőgyulladást okoz emlősökben. Veszettség ellen nem vakcinázott emberben nagyon ritka kivételtől eltekintve halálos kimenetelű betegség. Az idegrendszeri tünetek kialakulása előtt ún. poszt-expozíciós sorozatoltással meggátolható a betegség kifejlődése. Az idegrendszeri tünetek kialakulása után intenzív ellátás szükséges, a Milwaukee-protokoll segítségével. Az első veszettség elleni védőoltást Louis Pasteur 1885-ben mutatta be.

Korábban hírt adtunk róla, hogy Magyarország kormánya újabb nagyösszegű gyermek-oltóanyag szállítmánnyal segítette Ukrajnát. Január 28-án kétezer adag nyugat-európai gyártású veszettség elleni Verorab vakcinát adományozott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete részére. A 22 961400 forint értékű adomány átadására igencsak szokatlan helyszínen, az ukrán-magyar határon, a Tisza-híd közepén került sor.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés