Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A külföldről érkező áruk, küldemények, melyek meghaladják a jogszabályok által megállapított összeghatárt, vámkötelesek, ezeket vámeljárás alá kell vonni. Ez nem is olyan egyszerű feladat, sokaknak rémisztő is lehet, de ha megfelelő szakemberre bízzuk az ügyintézést, zökkenőmentesen kaphatjuk készhez rendelt termékeinket.

A beregszászi Euro Logistica Kft. munkatársai – a jogszabályokat alaposan megismerve, tanulmányozva – minden nap azért dolgoznak, hogy az állampolgárok gördülékenyen vegyék a vámkezeléssel járó kellemetlenségeket. Most Komárnicki Erik, a vállalkozás vezetője enged betekintést munkájukba.

– A vámjogszabályok elsajátítása nem egyszerű feladat. Milyen ötlet indította el ezen az úton?

– A középiskolai tanulmányaim befejezése után felvételt nyertem a Nyíregyházi Főiskola Gazdasági és Társadalomtudományi Karának közgazdász szakirányára. A tanulmányok befejeztével sikeresen szereztem meg diplomámat. Ezt követően több munkahely iránt is érdeklődtem itthon. Egyik barátom vetette fel az ötletet, hogy indítana egy vámügyintéző céget, és lenne-e kedvem nála dolgozni. Erre én örömmel mondtam igent, így indultam el ezen az úton.

– Meséljen a munkájukról! Mivel foglalkoznak pontosan?

– Az Euro Logistica Kft. immáron tizenkét éve foglalkozik vámügyintézéssel, vámkezeléssel. Az első két évben még munkatársként erősítettem a csapatot, igyekeztem minél szélesebb körű ismeretanyagra szert tenni, több mint tíz éve pedig igazgatóként vagyok jelen a vállalkozás életében. Az indulás évei nem mondhatók könnyűnek, hiszen egy teljes egészében új cég voltunk Beregszászban. Meg kellett ismertetnünk magunkat a lakossággal, ki kellett alakítanunk a profilunkat. Ez az a szakma, melyet minden nap tanulni kell. A törvényeink folyamatosan változnak, nekünk pedig napra készen kell állnunk. A legalapvetőbb szabályok, amelyeket tudnunk kell: a vámeljárás menete, vámeljárás típusok, alaptörvények. Az ügyintézés többi menete pedig heti vagy havi szinten változik. Gépjárművek, kamiontétel, nagymennyiségű áru vámkezelésével foglalkozunk.

– Mint minden szakmában, ebben is akadnak nehézségek.

– Ez így igaz, hiszen a vámkezelés egy igen felelősségteljes munka. Be kell vallanom, stresszes is, hiszen akadnak olyan helyzetek, amikor nem időben érkezik meg egy-egy szállítmány, akár a nem megfelelő időjárási viszonyok miatt. Ezeket a tényezőket nem befolyásolhatjuk, de az emberben mindig ott van a nyugtalanság, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy ő szeretné. A vámolás folyamata attól is függ, hogy az egyén mit szeretne behozni az országba. Ha kevés a rakomány, egy fél óra elég ahhoz, hogy megfelelően mindent elintézzünk, ha sok áru érkezik, vagy esetleg különleges küldemény, akkor az eljárási folyamat több órát is igénybe vehet. A vámkezelés már akkor elkezdődik, mikor külföldön rakodják be a kamionokat. Mi előre megkapjuk az adatokat a szállítmánnyal kapcsolatban, (milyen súlyú, hány tételből áll, milyen értékű stb.).  A jármű elindul, mi pedig erről tájékoztatjuk a vámszolgálatot, hogy tudjanak a rakomány érkezéséről. A határátkelőn a tehervámon a vámtisztviselők átvizsgálják a rakományt, a dokumentumokat, és ha mindent rendben találnak, be is fejeződik a vámügyintézés folyamata.

– Milyen különleges küldeményekkel volt már dolga?

– Voltak különlegességek az igaz. A legmaradandóbb ilyen küldemény egy díszmadarakból álló rakomány volt. Emellett vámeljárás alá vontunk nagyobb értékű gépkocsikat, hidromasszázs zuhanykabint, szolárium kabint, olyan fúró eszközt, amivel termálvizet nyerhetnek ki a földből. A múlt hónapban Magyarország kormánya ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának, ezeknek a vámkezelését is a mi vállalkozásunk végezte.

– Folyamatos önfejlesztésre is szükség van.

– Természetesen, mint mondtam, ebben a szakmában minden nap tanulunk. Mi vámkezelhetünk gépkocsikat, szövetet, élő állatot, technikai berendezéseket. Mindenről tudni kell egy kicsit, miből áll, hogy működik. A vámszolgálatnak el kell mondanunk, hogy pontosan mi érkezik. Például, ha egy szolárium kabin érkezik, tudnunk kell, hány wattos, milyen gázzal van feltöltve. Ezeket mind-mind tanulnunk kell.

– Milyen tapasztalatai vannak a tavalyi év forgalmáról?

– Az áruforgalom és a nemzetközi kereskedelem működhetett a lezárások idején is. Azonban lelkileg volt megterhelő számunkra ez az időszak. Váltott műszakban dolgoztunk, próbáltuk csökkenteni a személyes kapcsolatokat, többször fertőtlenítettük az irodákat. Emellett az emberben kialakult egyfajta félelem is, bizonytalan időket élünk, ami megterhelő számunkra.

– Mit kell tudnia egy jó vezetőnek?

– A célokat nemcsak kitűzni kell, hanem nekünk, vezetőknek is tennünk kell azért, hogy elérjük azokat. Egy munkahelyen sokfajta élethelyzet alakulhat ki, ezért minden esetben tudni kell kompromisszumra törekedni. Meg kell hallgatni egymást, a másik nézőpontját, és közösen megtalálni a megoldást. Egy jó vezetőnek folyamatosan tanulni kell, úgy gondolom.

– Mi pedig további eredményes munkát kívánunk!

Kurmay Anita