Izrael | 2021. 02. 27. – 15:55 |
Purim ünnep Izrael 2021 február 26. (Fotó: EPA/Abir Sultan)

Izraelben már minden második ember megkapta a vakcina első dózisát, illetve a lakosság harmada már a teljes védettséget szerzett a koronavírus ellen. A kormány mégis korlátozásokat vezetett be a hétvégére.

„Az immunitás még mindig nagyon messze van a közösségi immunitástól, amihez a brit variáns megjelenése miatt legalább 70-80 százalékra van szükség a teljes lakosság körében” – mondta Shiri Zsuzsa, az MTVA izraeli tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

A tudósító elmondta, hogy Izraelben a fertőzési mutató elkezdett növekedni a napokban. A szigorítások ezért történtek meg, illetve mert purim van, ami egy örömünnep, ahol közösségi összejövetelek vannak. Ezért

ebből a két okból a hatóságok elhatározták, hogy éjszakai zárlatot rendelnek el a purim napjaira, csütörtöktől vasárnapig.

„Este fél kilenctől csak ezer méteres távolságra lehet elhagyni a lakásokat, és senki másnál nem lehet tartózkodni” – tette hozzá a tudósító.

Ilyenkor a zsinagógákban is nagyobb gyülekezések is szoktak lenni, ilyenkor kell felolvasni Eszter könyvét, ami a perzsiai megmenekülésről szól, a zsidók megmeneküléséről, aminek a főhőse Mordecháj, és az ellenség, a gyűlölt ember pedig Hámán. Ilyenkor

a zsidó vallási parancs írja elő a lerészegedést,

addig kell inni míg az ember nem tudja megkülönböztetni Hámánt Mordechájtól. „Ennek ellenére

a legtekintélyesebb rabbik felszólítottak idén ennek a parancsnak a mellőzésére”

– mondta Shiri Zsuzsa.

A legutóbbi adatok 2780 új fertőzöttet mutatnak Izraelben, aminek 80 százaléka brit variánst tartalmaz.

Első sorban az arab lakosság körében jelent meg az új változat,

és náluk terjed – mondta Shiri Zsuzsa, majd hozzátette arabok – akik olthatóak lennének – közül 30 százalék megtagadta az oltást.

„Mindaddig nem lehet közösségi immunitásra számítani – legalábbis Izraelben, ahol nagyon sok a gyerek – amíg 16 év alattiak számára nem elérhető az oltóanyag” – fogalmazott a tudósító.

Pillanatnyilag a Pfizer ilyen, mely oltóanyagát Izrael használja. Már tesztek folynak a gyerekek oltásáról, aminek eredményeit tavasz végére, nyár elejére ígérik.

 

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés