Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A gyümölcstermő növények közül a csonthéjas gyümölcsfajokat metsszük a legkésőbb. Ide tartoznak a cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack és mandula. Ezek általában fényigényes fajok.

Az őszibaracknál a katlankorona forma a legelterjedtebb. Kialakíthatjuk suhángból és koronás oltványból. A suhángnál a kiválasztott törzsmagasság felett a csemetét 4-5 rügy ráhagyásával visszavágjuk. Nyáron kiválasztjuk a térben arányosan álló 3-4, lehetőleg egyenlő fejlettségű 30-50 cm hajtást. Ha szép koronát akarunk, akkor a vízszinteshez képest 35-45 fokos szögben lekötözzük vagy lesúlyozzuk őket, a többit pedig tőből eltávolítjuk. Ezzel a módszerrel lényegében őszre koronás oltványt kapunk. A második év tavaszán az erős vezérvesszőket (50-60cm) kétharmadukra, ha gyengék, akkor a felére metsszük vissza! Vesszőnként majd csak egy-két termést hagyjunk meg!

Hajtásválogatáskor a vázágakon a törzstől 60-80 cm távolságra meghagyunk két egymással 50-70 fokos szöget bezáró hajtást. Ezekkel fogjuk elágaztatni a vázágat és a vezérvesszőt. Jó kondíciójú fák esetében az augusztusi zöld metszésekor másodszor is el tudjuk ágaztatni a korona vázágait. Ha gyenge a növekedés, akkor ez a beavatkozás a következő évre marad.

A harmadik év tavaszán az őszibarack termőre metszése is megkezdődik. Jó esetben a vázágak kétszeresen el vannak ágaztatva, a másodrendű elágazások – melyeknek már termőalap a nevük – halbordaszerűen helyezkednek el. A termőalapokon pedig már termőre metszést folytatunk. Júniusban a természetes terméshullás után a gyümölcsöket 3-4 ujjnyira ritkítsuk le! A negyedik évben a katlankorona forma alakító metszése befejeződik. Tavasszal a termőalapokon termőmetszést végzünk. A vezérvesszőket erősségüktől függően visszavágjuk. Mivel az őszibarack nagyon érzékeny a vessző és az ágpusztulást okozó baktériumgombákra, ezért a sebfelületet sebkezelő anyagokkal ajánlatos lezárni.

A második legelterjedtebb koronaforma a csonthéjas gyümölcsfajoknál a váza koronaforma. Jellemző a kajszira, a cseresznyére és a meggyre. A váza és a koronaforma kialakítása során a következő tényezőket feltétlenül figyelembe kell venni:

  1. A vázágakat nem szabad egy pontból elágaztatni, mert később a vázág lehasadhat.
  2. A hasadásra érzékeny fajok vagy fajták vázágvesszőit erőteljesebb visszametszéssel kell alakítani, amelynek hatására csökken a lehasadás veszélye.
  3. Az erős növekedésű fajok vagy fajták vezérvesszőit csak nagyon gyengén vagy egyáltalán nem kell visszavágni, mert így a korona gyorsan elsűrűsödik.

Bodnár István
kertészmérnök