Ukrajna | 2021. 02. 26. – 14:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában a Novus, a Megamarket és a Fozzy Group nagy kiskereskedelmi láncok csak mosott burgonya értékesítésére térnek át a szupermarketekben.

Ezt a burgonya feldolgozásához szükséges berendezéseket szállító Tolsma Technik igazgatója, Oleszj Kapitancsuk nyilatkozta a professzionális burgonya XI. Holland-ukrán fórumán - írja az agro-business.com.ua.

"A fejlett országokban a szupermarketekben nem árulnak mosatlan burgonyát.

Egyes ukrán hálózatok kijelentették, hogy idővel át akarnak térni a mosott burgonyára. Magasabb színvonalra akarnak lépni. Ezek a Novus, a Megamarket és a Fozzy Group márkák" - mondta Kapitancsuk.

A szakértő úgy véli, hogy a mosott burgonya kereskedelmére való áttérést az ukránok alacsony vásárlóereje akadályozza, illetve az, hogy a burgonyatermelők nem hajlandóak komoly beruházásokat eszközölni a termékek termesztése, betakarítása és tárolása terén.

A növénytermesztésben számos hiba felmerülhet. 

Ennek elkerülése érdekében a termelőknek többet kell befektetniük az egészséges burgonyamagokba, növényvédő szerekbe, termesztési, betakarítási és tárolási berendezésekbe.

A Tolsma Technik szerint Ukrajnában jelenleg csak három cég foglalkozik ipari burgonyamosással. Közülük kettő a Zsitomiri régióban, egy pedig Kijevben.  

Ezek a cégek évente 5,5 ezer tonna mosott burgonyát adnak el ukrán szupermarketekben.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a gabona és a cukor ára Ukrajnában magasabb, mint a világpiacon. A szakértő szerint ma a fent említett áruk ára körülbelül 30-40%-kal magasabbak, mint a világpiacon.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 2500%-kal nőtt a burgonyaimport Ukrajnában. Most az ukrán piac 50%-a tele van fehérorosz keményítővel.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés