Kárpátalja | 2021. 02. 26. – 09:39 |
Fotó: Babják Zoltán Facebook-bejegyzése

Február 25-én Beregszászban újabb ellenőrzést tartott a speciális mobil brigád, amelynek során azt vizsgálták, hogy betartják-e a házi karantént a koronavírusos betegek.

Az eddigi adatok szerint 13 beregszászit ellenőriztek ennek során

- tudatta Babják Zoltán polgármester közösségi oldalán.

Megtudhattuk továbbá, hogy februárban a rendőrség összesen 4 szabálysértési jegyzőkönyvet vett fel a karanténba helyezett emberekre vonatkozó szabályok megsértése miatt.

Ugyancsak ebben az időszakban 164 jegyzőkönyvet (esetenként 170 hrivnyás büntetés kiszabásáról) vettek fel amiatt, hogy a karantén idején nem viseltek személyi védőeszközöket, így reszpirátort, vagy az orrot és a szájat eltakaró maszkot, ezen belül saját készítésű maszkot a középületekben, létesítményekben, tömegközlekedési eszközökön - emelte ki városunk első embere.

Kire vonatkozik a házi karantén:

  • a járóbeteg-kezelés alatt álló COVID-19 betegségben szenvedő személyekre;
  • új típusú koronavírus teszt eredményeire várókra;
  • az igazoltan COVID-19-cel fertőzött beteggel közvetlen fizikai kapcsolatba került személyekre;
  • azon személyekre, akik nemrég tértek haza olyan országokból, ahol az új koronavírus-fertőzést regisztráltak (még akkor is, ha tünetmentesek). 

Mentesülnek a házi karantén alól azok a személyek, akik esetében nincs indok azt feltételezni, hogy fizikai kapcsolatba kerültek igazoltan Covid-19-cel fertőzött beteggel.

A házi karanténról szóló rendelet értelmében a következő feltételek mellett ér véget e karantén:

  • 14 nap elteltével (a házi karantén időtartama), amennyiben nem jelentkeztek tünetek;
  • amennyiben negatív eredményt mutat a PCR-teszt;
  • amennyiben negatív eredményt mutat az antigén gyorsteszt, amit azt követően végeztek el, miután az érintett az ellenőrzőpontokon belépett az ideiglenesen megszállt területekre, vagy kilépett onnan.

Hogyan készüljünk fel a házi karanténra?

Próbálja meg úgy megtervezni a házi karantén időszakát, hogy ne kelljen elhagynia otthonát, vagy látogatókat fogadnia. Magyarázza el ezt barátainak és rokonainak, valamint beszélje meg munkahelyi vezetőjével a távmunka lehetőségét.

Mi a teendő, ha nem egyedül él?

Különítse el magát egy jól szellőztethető helyiségben. Lehetőség szerint használjon külön fürdőszobát és / vagy WC-t, valamint főzzön és étkezzen külön a többiektől. Rendszeresen mosson kezet szappanos vízzel, többször végezze el a felületek nedves tisztítását, köhögés esetén tartsa be a higiéniát, használjon eldobható törlőkendőt és zsebkendőt. Az emberekkel való érintkezés esetén mindig viseljen maszkot, ennek használata vagy szennyeződése után dobja ki azt.

Hogyan lehet megszervezni az élelmiszerek házhozszállítását?

Próbálja minimalizálni az üzletbe való járást. Ha van rá lehetősége, kérje meg barátait vagy rokonait, hogy vásároljanak be Önnek és a megvásárolt dolgokat tegyék bejárati ajtó elé, vagy vegyék igénybe a házhoz szállítást távelszámolás mellett.

Mit tegyen, ha el kell hagynia otthonát?

Abban az esetben, ha el kell hagynia a házi karanténra kijelölt helyet, viseljen maszkot és minimalizálja az emberekkel való érintkezést. Használjon kézfertőtlenítő szereket, köhögés esetén tartsa be a higiéniát, illetve ügyeljen a személyi higiéniára.

Korábban hírt adtunk arról, hogy nagyon megnőtt az igazolt COVID-19 esetek száma a Beregszászi kistérségben.Hirtelen nagyon megnőtt az igazolt COVID-19 esetek száma, s ami még veszélyesebb — sok egészségügyi dolgozó van közöttük.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy 515 koronavírus-fertőzési esetet regisztráltak Kárpátalján. Az elmúlt 24 órában, február 25-én 71 71 beteg felgyógyult a kórból (a járvány kezdete óta összesen 30 396 beteg gyógyult meg).

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés