HáziPatika.com

Megosztás


Kisebb a veszélye a vastag- és végbélrák kialakulásának azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak hagymaféléket - derült ki egy friss kutatásból.

A hagymafélék a hazai gasztrokultúra szerves részét képezik már évszázadok óta, és nagyon sok hagyományos magyar étel fontos alapanyagaként szolgálnak. Nem csak az ízük miatt érdemes azonban fogyasztani, hiszen nagyon egészséges zöldségek: nagy arányban tartalmaznak például C-vitamint,  B6-vitamint, folsavat, káliumot és mangánt is.  Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint pedig a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásától is védhet a rendszeres hagymafogyasztás - írja a Házipatika.com.

A hagyma így hat a szervezetünkre

Az Asian-Pacific Journal of Clinical Oncology című lapban közzétett tanulmány szerint a kutatók 833 vastag- illetve végbélrákos beteget, illetve nagyjából ugyanennyi egészséges embert vizsgáltak meg. Az alanyoknak kérdőíveket kellett kitölteni az életmódjukról és táplálkozási szokásaikról, majd összevetették a kapott eredményeket a demográfiai hátterükkel és az egészségi állapotukkal. 

A hagymafogyasztásnak jól látható hatása volt bizonyos daganatfélék kialakulására. A vastagbélrák, illetve a végbélrák kialakulásának az esélye 79 százalékkal alacsonyabb volt a rendszeres hagymafogyasztóknál - ráadásul minél több hagymát ettek, annál védettebbek voltak. A tanulmány szerint a pozitív hatáshoz legalább évi 16 kiló hagymafélét kell elfogyasztani.