Németország | 2021. 02. 25. – 20:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Oroszországnak folytatott kémkedéssel vádolnak egy férfit Németországban, a szövetségi legfőbb ügyészség csütörtöki közleménye szerint a vádlott a szövetségi parlament (Bundestag) által használt ingatlanokról juttatott el adatokat az orosz katonai hírszerzésnek.

A Jens F. néven azonosított vádlott önként, saját elhatározásából kémkedett - áll a közleményben, írja az MTI.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint az illető Németország újraegyesítése előtt az egykori NDK hadseregének katonája volt,

és 1984-től 1990-ig az állambiztonsági minisztérium (Stasi) informátoraként is tevékenykedett.

A Bundestag által használt ingatlanok adataihoz úgy jutott hozzá, hogy dolgozott egy vállalatnál, amely elektromos berendezések biztonságának ellenőrzésére szakosodott, és volt több megbízása a Bundestagtól. A vádlott így hozzáfért az ingatlanok alaprajzaihoz.

Ez tekintélyes mennyiségű adat, tekintve, hogy a Bundestag a parlamenti épület (Reichstag) mellett nagyjából 30 irodaépületet és gazdasági épületet is használ, amelyek összesített alapterülete megközelíti a 300 ezer négyzetmétert.

A legfőbb ügyészség közleménye szerint a vádlott legkésőbb a 2017 július vége és szeptember eleje közötti időszakban határozta el, hogy a dokumentumokat kiszolgáltatja Oroszországnak.

Az anyagokat rögzítette egy adathordozón - a Spiegel Online szerint kimásolta egy CD-re - , amelyet eljuttatott az orosz nagykövetség egy munkatársának, aki a katonai hírszerzés embereként dolgozott a német fővárosban.

A legfőbb ügyészség tájékoztatása szerint február 12-én emeltek vádat Jens F. ellen.

A Spiegel Online értesülése szerint a legfőbb ügyészség már 2017-ben eljárást indított ellene, és 2019-ben házkutatást tartottak otthonában és munkaadója berlini kirendeltségén.

Korábban hírt adtunk arról, hogy bevezetik az iszlám vallási ismeretek oktatását a bajor iskolákban. Az iszlám vallási ismertek tárgyat a hittan, illetve az erkölcstan alternatívájaként lehet majd felvenni, egyelőre 350 iskolában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajna eljárást indított Oroszország ellen. A korábban benyújtott négy kérelem kivizsgálása folyamatban van.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés