Ukrajna | 2021. 02. 23. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a Gazdaságfejlesztési, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Minisztérium közzétette azon autómodellek listáját, amelyekért 2021-ben adót kell fizetni.

Az adó összege 25 ezer hrivnyát tesz ki.  

Az adótörvénykönyv szerint adót kell fizetni azokért az autókért, amelyek megfelelnek a következő követelményeknek:

  • az autó költsége 375 minimálbértől kezdődik (2,2 millió hrivnya);
  • kibocsátási ideje nem haladja meg az 5 évet.

Ha az adót 60 napon belül nem fizetik be, összege növekedni fog. Ha az első 90 napban fizetik be az adót plusz 10%-os bírságot kell fizetni, 90 nap után, a bírság összege már 20 százalékot tesz ki.

Ezenkívül lefoglalhatják az autót vagy más ingatlant.

A lefoglalt autót is lehet használni, ám azt nem lehet eladni vagy elajándékozni. Az adóhatóságoknak joguk van lefoglalni és eladni az autót, a kapott összegből levonni az adót és a bírság összegét, a fennmaradt pénzösszeget pedig visszaadják a volt tulajdonosnak.

Ukrajnában a drága autókért járó adót 2015-ben vezették be.

2017. január-novemberében az adófizetők 226,2 millió hrivnya szállítási adót fizettek a luxusautók után a helyi költségvetésekbe – írja az Unian.net hírportál a minisztérium honlapja nyomán.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában az év végére halasztották a 75 év fölötti nyugdíjasok kompenzációját. Ezenkívül törlik azt a szabályt, amely szerint 2022. március 1-jétől növelik a havi kifizetéseket.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy ismét drágul a cigaretta ára Ukrajnában. 2025-ig évente 20 százalékkal drágul a cigaretta ára.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!