MTI

Megosztás


Átlépte az 500 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma hétfő délután az Egyesült Államokban, a regisztrált fertőzöttek száma pedig már több mint 28 millió.

A globális koronavírus-halálesetek mintegy 19 százaléka az Egyesült Államokban történt, miközben az ország a világ népességének csupán négy százalékát adja - írja az MTI.

Lesújtóak ezek a számok" - jelentette ki Anthony Fauci,

Joe Biden amerikai elnök fertőző betegségekkel foglalkozó főtanácsadója az ABC News televízióban. A szakember hozzátette: "Rosszabb a helyzet, mint szinte bármely más országban, miközben egy magasan fejlett, gazdag nemzet vagyunk."

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint 2020 első felében az előző évi adatokhoz képest - ahogy a szakértők fogalmaztak - megdöbbentő mértékben, egy évvel csökkent a várható élettartam az Egyesült Államokban.

ez a legnagyobb visszaesés a második világháború óta.

 

A tavalyi év elején a járvány - miután végigsöpört az országon - májusig 100 000 ember életét követelte. Az áldozatok száma szeptemberre megduplázódott, és az egészségügyi szakértők már akkor arra figyelmeztettek, hogy az őszi és téli hónapokban a vírus újabb terjedése várható.

Decemberre az áldozatok száma elérte a 300 000-et. Az utóbbi alig három hónapban 230 000-en vesztették életüket a Covid-19 betegségben.

A koronavírussal összefüggő halálesetek tekintetében december és február között az egyesült államokbeli esetek a globális esetek 46 százalékát tették ki, pedig ebben az időszakban már elérhetők voltak a vakcinák, és megkezdték az amerikai lakosság beoltását.

Az egészségügyi szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a különféle mutációk - amelyeket eredetileg Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Brazíliában fedeztek fel -

újabb hullámot indíthatnak el, amely azzal fenyeget, hogy megfordítja a közelmúlt pozitív tendenciáit.

Fauci óvatosságra intett, és azt kérte az amerikaiaktól, hogy tartsák be a közegészségügyi intézkedéseket, például a maszk viselését, a fizikai távolságtartást és a tömegek elkerülését.
Nagyon óvatosnak kell lennünk, és nem mondhatjuk, hogy vége van, túl vagyunk rajta " - mondta a szakember.

Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök hétfőn este megemlékeznek az áldozatokról. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pedig bejelentette, hogy a szövetségi épületeken félárbócra engedik az amerikai nemzeti zászlót. A washingtoni Nemzeti Katedrálisban hétfőn este 500-szor megkondítják a harangokat, ezzel tisztelegve a koronavírus eddigi 500 000 áldozatának emléke előtt.Forrás

MTI