Ukrajna | 2021. 02. 22. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Európa a belső munkanélküliség növekedése miatt szigorította az ellenőrzést a határokon, ami az illegálisan dolgozó ukránok deportálásainak számának növekedéséhez vezetett.

A szakértők úgy vélik, hogy az ukránok illegális külföldi munkavégzése egészségi gondokhoz vagy akár halálhoz vezethet - erről az Unian.net hírportál által megkérdezett szakértők számoltak be.

Ruszlana Brovcsuk, a Persa Visa toborzó cég vezérigazgatója a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adataira hivatkozva elmondta,

hogy 2020-ig a járvány jelentős csapást mért a globális gazdaságra, elpusztítva a 225 millió teljes munkaidővel rendelkező munkahelyet.

"Ha figyelembe vesszük a statisztikákat, akkor a válság a fiatalokat érinti a legjobban. Így a fiatalok (15-24 évesek) között a foglalkoztatás elvesztése 8,7%-os volt a felnőttek 3,7%-ával szemben. Természetesen a munkanélküliségi ráta a különböző országokban különböző módon nőtt, mert az erős gazdaságok jobban képesek voltak megbirkózni a helyzettel" - mondta.

Brovcsuk megjegyezte, hogy az ukránoknak most nem könnyű hivatalos munkát találni az Egyesült Államokban,

mivel vannak olyan programok, amelyek célja az alacsonyan képzett emberek külföldről érkező beáramlásának csökkentése.

Olyan országok, mint Németország, Belgium, Hollandia kívánatosabbak honfitársaink számára, de ott is nehéz hivatalos állást találni. Csak Lengyelország és Csehország áll nyitva az ilyen foglalkoztatásra.

"Most sok ország szigorította belső határain az ellenőrzést, ami a pandémiát megelőző időszakban még nem történt meg. Ennek megfelelően nőtt azoknak az ukránoknak a deportálása, akik illegálisan mennek dolgozni, például lengyel vízummal Németországba" - magyarázta a szakember.

Vaszil Voszkobojnyikov, a Nemzetközi Munkaügyi Vállalkozások Összukrán Szövetségének elnöke szintén megjegyzi, hogy a világ fejlett országaiban a koronavírus-válság miatt a munkanélküliség helyzete tovább romlott.

Nyugat-Európa és az Egyesült Államok gyakorlatilag el van zárva a munkaerő-migránsok előtt, és csak illegálisan lehet ott munkát vállalni. A csalók által kínált illegális foglalkoztatás pedig komoly kockázatokat rejt magában.

A közönséges csalók által kínált illegális foglalkoztatás nagyon veszélyes következményekkel járhat.

"Nem is tanácsolom senkinek, hogy próbáljon illegálisan elhelyezkedni, mert a kockázatok sokkal nagyobbak, mint az elvárt jövedelem" - tette hozzá Voszkobojnyikov.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a gabona és a cukor ára Ukrajnában magasabb, mint a világpiacon. A szakértő szerint ma a fent említett áruk ára körülbelül 30-40%-kal magasabbak, mint a világpiacon.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a Naftohaz 20%-kal növelte a gáz árát a hőtermelő cégek számára. 2021. január 1-jétől a gáz ára 7,331,45 hrivnya/1000 köbméter (áfa és szállítás nélkül), ami 20,1%-kal magasabb, mint 2020 decemberében (6 103,10 hrivnya).


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!