HáziPatika.com

Megosztás


Bár a prosztatrák a leggyakoribb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert megbetegedés jó eséllyel gyógyítható, és a prosztata megnagyobbodás tünetei is kezelhetők. Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a szűrés és az életmód jelentőségéről beszélt.

Életmódváltással a prosztatrák ellen

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiak esetében jóval kisebb a kockázat a végzetes kimenetelre, mint például szívbetegségek esetén - állítja a korábbi Harvard School of Public Health tanulmány. Ezen kívül még egy jelentős eredménye van a kutatásnak: kiderült, hogy az egészséges életmód nagyon fontos szerepet játszik a prosztatarákból való felépülésben - írja a Házipatika.com.

Az életmódunknak számos olyan eleme van, amelyek befolyásolhatók - és így pozitívan hatnak vissza az egészségre. A prosztatarák megelőzésében fontos szerepet játszik a monogám párkapcsolat, a rendszeres testmozgás, az alkohol (főként a tömény szeszek) és a csípős ételek kerülése. Fontos a telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában, valamint a tökmag és kisvirágú füzike tea fogyasztása. Tudni kell, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású!

A prosztatrák-szűrés lehetőségei

A prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganatfajta, ráadásul gyakorisága megnőtt az elmúlt évtizedekben. Jó hír ugyanakkor, hogy egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. A szakemberek szerint ebben jelentős szerepe van az úgynevezett PSA (prosztata-specifikus antigén) tesztnek, amely könnyen, gyorsan elérhető és jelentősen hozzájárul a korai diagnózis felállításához.

- A véranalízis során végzett PSA-teszten kívül nagyon fontosak még a szűrés más elemei is. Síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk, amelyben később gyulladást okozó kórokozók után kutatunk. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat - hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológus szakorvosa.

Ezeken a diagnosztikus módszereken kívül fontos még az ultrahang vizsgálat, amely a prosztata megtekintése céljából telt húgyhólyag mellett hason át vagy a végbélen keresztül is történhet. A vizsgálat előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedeznek fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell. 

Mikor kell feltétlenül orvoshoz fordulni?

Ötven év kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztataszűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. A jellegzetes tünetek:

  • gyakori, sürgető vizelési inger,
  • éjszaka többször jelentkező vizelési inger,
  • vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás,
  • szakaszossá váló vizelés,
  • utócsepegés,
  • akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom.