Kárpátalja | 2021. 02. 20. – 16:06 |

Hirdetés

Sok kérdést kaptam a kedves termelőktől, hogy mi várható a 2021-es évben a vetőmag beszerzésével, különösen a szántóföldi kultúrák (kukorica, napraforgó, tavaszi árpa stb.) vetőmag beszerzésével kapcsolatosan. Sajnos azt tudom mondani, hogy a jó minőségű vetőmagvak árai elég borsosak lesznek, de ettől függetlenül meg kell vásárolni azokat idejében.

Kezdjük a kukoricahibridek beszerzésével, mert a kukoricát a legtöbbet vetik a gazdák.  A mezőgazdasági szaküzletekben, attól függően, kinek milyenek az anyagi lehetőségei, megvásárolhatók mind ukrán hibridfajták, mind pedig külföldiek is. Az ukrán hibridek terén nagy a választék. Az áruk 800–1200 UAH között mozog. A külföldi – a Singenta, Monsanto, Euralis és a többi – cégek hibridjei viszont 3000–5000 hrivnyába fognak kerülni, vagy még ennél is többe. Kinek mire van lehetősége, olyat vásárol.

Azt javaslom, hogy azok a termelők, akik nem nagy területen termelnek (kb. 1-5 ha), és nincs anyagi lehetőségük drága hibrideket venni, az ukrán kukorica hibridek is megfelelnek. A termőképességük is eléri a 8-10 tonnát. Csak egy probléma van velük: ősszel, aratáskor nehezen adják le a vizet, azért utána csak kasokban lehet tárolni.

A külföldi cégek kukorica­hibridjeinek jóval magasabb a termőképessége, a 10-12 tonnát is elérheti, és ami nagyon lényeges, a vízleadóképessége nagyon jó. Aratáskor a viztartalom lecsökkenhet akár 13-15 százalékra is, így már szinte azonnal lehet tárolni is, nem kell plusz munka a szárításra.

Fontos: a vetőmagvásárláskor figyeljünk oda, hogy csak ellenőrzött, fémzárolt vetőmagot vásároljunk, megbízható helyről!

Különös figyelmet fordítsunk vásárláskor arra a tényezőre is, hogy a konkrét hibridneknek milyen a szárazságtűrő képessége. Igaz, ezek a hibridek drágábbak a többieknél, de akkor is megéri ilyeneket vetni. Mint látjuk, az utóbbi években a klímaváltozással kapcsolatban a szárazságtűrés alapvető tényező, ami befolyásolja a terméshozamot. Nemrég hallottam egy előadást, hogy az USA-ban kísérleteznek egy új GMO kukoricahibriddel, amelynek a szárazságtűrő képessége jóval felülmúlja az eddigi hibridekét. Ennek az alapja az, hogy olyan baktériumoknak a génjeit építették be, amelyek a kukoricát táplálják nitrogén, foszfor és káliummal. Ez ugyanaz, mint amikor használjuk a biotrágyákat, ugyanazok a baktériumok vesznek részt benne, csak itt már a magban benne van. Igaz, ez még a jövő. Nálunk egyelőre nincsenek megengedve a GMO-hibridek, de van egy másik lehetőségünk a termésnövelésre. A biotrágyák már bizonyították a pozitív hatásukat és ezeket meg lehet vásárolni itthon is.

Részletesen a kukoricatermesztésnek a technológiájáról (milyen gyomirtókat, mikor és mennyi műtrágyát és termésnövelőszereket kell használni), később írunk, amikor éppen aktuális lesz.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 7. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!