Lengyelország | 2021. 02. 20. – 11:42 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Lengyelországban újból felgyorsul a koronavírus-járvány terjedése, az adatok azt mutatják, hogy harmadik hullámról lehet beszélni - mondta pénteki sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Niedzielski szerint már tartós növekedési tendenciáról lehet beszélni, miután e héten az új fertőződések napi átlaga meghaladta 6,5 ezret, míg múlt héten még átlagosan napi 5,5 ezer új esetről volt szó, adta hírül az MTI.

Pénteken az egészségügyi tárca 8777 új fertőzöttről számolt be a csaknem 38 millió lakosú országban.

Lengyelországban múlt péntektől az akkor stabilnak minősített járványhelyzet miatt az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett újból megnyílhattak a szállodák, és üzemelhetnek a sípályák, színházak, mozik, koncerttermek is.

A miniszter szerint a járványgörbe további alakulására hatással lesz a jelenlegi járványügyi intézkedések betartása, és "kritikus elemet" jelent az is, hogy Lengyelországban is felbukkantak a vírus új, jobban fertőző - brit és dél-afrikai - variánsai.

A dél-afrikai variáns első esetét pénteken mutatták ki az északkelet-lengyelországi Suwalki város környékén - közölte Niedzielski. A brit változat lengyelországi elterjedése pedig tíz százalékot ért el az egészségügyi tárca szóvivője péntek reggeli közlése szerint.

Niedzielski tájékoztatása szerint továbbra is csökkennek a halálozási mutatók - míg múlt héten a koronavírussal összefüggő halálesetek napi átlaga 244 volt, ezen a héten ez az adat 199-et tesz ki. Figyelmeztetett egyúttal, hogy a halálozások növekedése általában fáziskésésben van a fertőzöttek számának növekedéséhez képest.

Elmondta: egyelőre semmiképpen sem lehet számítani a járványügyi korlátozások további enyhítésére, és lehetséges az is, hogy újból szigorítanak a szabályokon.

Beszélt arról is, jelenleg szakértői elemzések tárgya, hogy a felfutó járvány miatt Lengyelországban csak a maszk lenne a száj, orr eltakarásának szabályos eszköze, nem pedig a lakosok által védőeszközként gyakran használt sál, kendő.

A lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michal Dworczyk a sajtóértekezleten megerősítette: március végéig Lengyelországban több mint 3 millió embert olthatnak be, amennyiben a vakcinagyártók teljesítik vállalásaikat. Eddigi jelzések szerint az első negyedévben 8 millió vakcinaadag szállítására számítanak.

Az utóbbi napokban napi több mint 150-160 ezer oltást végeztek, péntekig összesen több mint 2,5 millió embert oltottak be, közülük mintegy 1,7 millióan az oltás második dózisát is megkapták.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés