Magyarország | 2021. 02. 20. – 18:10 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Vannak olyan szerencsés emberek, akiknek soha nem kell megtapasztalniuk, mennyire kínzó is tud lenni, ha megfájdul a bölcsességfoguk. Akik kevésbé szerencsések ezen a téren, jó, ha tudják, hogy ilyenkor nem kell feltétlenül gyógyszert bevenniük.

Sós víz

Az egyik ilyen, mindenki számára elérhető módszer a sós vízzel öblögetés. A só természetes fertőtlenítő, így ha valamilyen SOS megoldásra van szükségünk, érdemes ezzel próbálkozni. Egy teáskanál sót keverjünk el egy pohár langyos vízben, és ezzel öblögessünk 1-2 percig naponta 4-5 alkalommal. Ami nagyon fontos: a vizet semmiképpen se nyeljük le, nehogy rosszul legyünk a sok sótól - írja a Házipatika.com.

Szódabikarbóna

A bölcsességfog-fájdalom gyakran jár együtt duzzadással is, ilyenkor jöhet jól egy kevés szódabikarbóna. Annyit kell tennünk, hogy egy kevés fogkrémet összekeverünk szódabikarbónával, és a fogra kenjük - néhány perc után érezni fogjuk, hogy enyhül a fájdalom.

Jég

A jeges borogatás a gyulladást és a duzzanatot is segíthet lehúzni. Ha nincs kifejezetten erre a célra kitalált jégzselés párnánk, akkor nejlonzacskóba, majd törölközőbe tekert jégkockákat vagy törölközőbe tekert fagyasztott zöldséget is szoríthatunk arcunknak arra az oldalára, amelyen a fájdalmat érezzük. Körülbelül 15 percre van szükség, hogy hatni kezdjen, és naponta többször is ismételhető.

Vanília

Ha van otthon vaníliakivonatunk, jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy nemcsak sütéshez használhatjuk, hanem fájdalomcsillapításra is. Egy kis vattadarabra csepegtessünk belőle pár cseppet, és tartsuk a fogon 15 percen keresztül. Néhány percen belül érezni fogjuk, hogy enyhül a fájdalom.

Teafilter

Egy fekete teás filter is a segítségünkre siethet, ha közvetlenül a fogra helyezzük. A meleg hatására enyhülhet a fájdalom, de ami még fontosabb, hogy a tea tannintartalma segíthet csökkenteni a gyulladást. A mentalevelek rágcsálása is segíthet, a belőlük felszabaduló illóolajaknak fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásuk van.

Szegfűszeg

Egy darabka szegfűszeget, illetve olívaolajjal hígított szegfűszeg-olajat is tehetünk a fájó fogra. Érzéstelenítő hatása miatt enyhítheti a fájdalmat, emellett fertőtlenít is, így nem engedi a fog környékén elszaporodni a baktériumokat.

Kurkuma

Szintén remek fertőtlenítő a kurkuma, amelyből érdemes szájvizet készíteni, ha fáj a bölcsességfogunk. Egy pohár langyos vízben keverjünk el pár csipetnyit, és ezzel öblögessük a szánkat egy percig naponta 3-4 alkalommal.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!