Kárpátinfo hetilap


Megosztás


A hit védelme és a szegények szolgálata – hirdeti a Máltai Szeretetszolgálat jelmondata. A szervezet a világ minden táján az elesettek, betegek, rászorulók védelmét és segítését tűzte ki célul. Merthogy az elesettek megsegítése nemesíti a lelket, tartja a mondás. Nincs ez másként vidékünkön sem. A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat 1995-ben kezdte meg működését, s mind a mai napig számos programmal, egészségügyi projekttel, adományokkal segíti a rászorulókat. A szervezet tevékenységéről, az elmúlt év kihívásairól Makuk Jánossal, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével beszélgettünk.

– Ismerjük meg közelebbről Makuk Jánost!

– Beregszászban születtem, a 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola növendéke voltam. Az érettségit követően sorkatonai szolgálatra vonultam be. Hazaérkezésemet követően felvételiztem a Nyíregyházi Főiskolára, ahol közgazdász diplomát szereztem. 2006-ban indítottam egy vállalkozást, az ID SYSTEM LTD-t. Mi elsősorban plasztikkártyák, mágneskártyák, chipkártyák, vonalkódok előállításával és rendszerbe illesztésével foglalkozunk.

Emellett a Beregszászi Máltai Szeretetszolgálat vezetőjeként a rászorulók megsegítésére fókuszálok kollégáimmal közösen.

– Mit kell tudnunk a szeretetszolgálatról? Milyen tevékenységi körrel rendelkeznek?

– A Máltai Szeretetszolgálat a több mint kilencszáz éves Máltai Lovagrendbe tartozik, s a világ számos pontján igyekszik segítséget nyújtani. Így Kárpátalján is. Mindig az adott helyzet kihívásaira próbálunk válaszolni. Az immáron több mint negyedszázaddal ezelőtti megalakulásunk idején a Szovjetunió felbomlása utáni bizonytalanságban segítettük a lakosokat. A kétezres évek elején meg a kárpátaljai árvízkárosultaknak nyújtottunk támaszt. Az utóbbi időszak egyik legnagyobb projektje a beteg gyermekek fejlesztését megvalósító hosszú távú missziónk. Ennek keretein belül próbáljuk a gyermekek fejlesztését 0-6, illetve 6-14 éves kor között lehetőségeink szerint biztosítani. Ezen kívül fekvőbetegek, illetve mozgássérültek ellátásához szükséges segédeszközök kölcsönzésével is foglalkozunk. Valamint a roma integrációs projektünk keretein belül tanodánk is működik. Sokrétű munkát végzünk annak érdekében, hogy azok, akiknek szükségük van a segítségre, megkaphassák azt.

– Mit takar a speciális igényű gyermekek fejlesztését célzó projektjük?

– Ez igen sokrétű feladat. Elsődleges célunk, hogy minél több valamilyen sérüléssel, betegséggel küzdő gyermeket sikerüljön a programba bevonnunk, s hogy a különböző módszerek megismertetésével a szülőknek is segítséget nyújtsunk. Magyarországi szakemberek bevonásával már több éve sikeresen használjuk a Pető-módszert, amely azon gyermekek számára jelent segítséget, akiknek a központi idegrendszerük sérült. Emellett 2019-ben bekapcsolódtunk a Health4all! projektbe, melynek keretén belül olyan programjaink vannak, mint a korai fejlesztés, a Neurofeedback-terápia, a gyógymasszázs, a beszéd- és mozgásfejlesztés.

– Hogyan zajlanak ezek a fejlesztő tevékenységek?

– A gyógymasszázs esetében a szakemberek pontosan tudják, hogy egy gerincferdülés esetében mely pontokat érdemes masszírozni ahhoz, hogy a görbület csökkenthető legyen. A Pető-módszer során a pedagógia eszközeivel vesszük rá a gyermeket a fejlődésre úgy, hogy az agya saját magát fejlessze. Lényege, hogy tanulni tanítson, azaz a tanulási képességeket fejlessze. Velük a konduktor foglalkozik, aki nem csupán pedagógus, és nem csupán egészségügyi szakember, hanem a kettő ötvözete. A Neurofeedback-terápia, vagy másik nevén EEG-biofeedback tréning az egyik legmodernebb tanulási rendszernek számít napjainkban. Lényege, hogy míg a gyermek kényelmesen ül és mesét néz, a fején elhelyezett szenzorok és egy készülék segítségével a szakember nyomon követi a számítógép kijelzőjén megjelenített EEG-jeleket. Amennyiben nem az elvárt hullámok mintázata rajzolódik ki, úgy a képzett tréner beállításokat végez. Ez a terápia segíthet a viselkedési problémák, tanulási zavarok, diszlexia kiküszöbölésében.

– A speciális igényű gyermekek szülei sok nehézséggel néznek szembe. Mit tudnak nekik tanácsolni?

– Elsősorban, hogy minél hamarabb forduljanak szakemberhez. A sérült gyermekek szüleinek sok időbe telik, mire elfogadják, hogy szemük fénye nem úgy fejlődik, ahogy ők szeretnék. Azonban a problémát fel kell ismernünk, és mernünk kell segítséget kérni. A Health4all! program keretén belül tapasztalatcserés délutánokat szervezünk, ahol az eltérő fejlődésű gyermekek szülei tanácsot, bátorítást, ötleteket kaphatnak más hasonló helyzetben lévő sorstársaiktól.

– Volt szerencsém megtekinteni a kerekesszékkel a jégen elnevezésű programjukat. Hogyan jött az ötlet?

– Az egészséges emberek bele sem tudnak gondolni, hogy a sérülteknek milyen vágyaik lehetnek! Ők is szeretnének korcsolyázni, síelni, játszani. Ez a programunk úgy alakult, hogy az Ice Land korcsolyapálya működtetője felajánlotta, hogy nehezebb élethelyzetben lévő gyermekek ingyen korcsolyázhatnak. Mondanunk sem kell, nagy élmény volt ez minden jelenlévő számára. A gyermekeket a jégpálya oktatói és a szeretetszolgálat önkéntesei segítették. Akadt egy bátor kislányunk, aki – a kerekesszéket hátrahagyva – korcsolyát húzott. Ez örök élmény marad mindenki számára.

– Nemcsak gyermekeknek, de felnőtteknek szóló programjaik is vannak.

– Ez így igaz. Mint mondtam, sokrétű a tevékenységünk. Például ingyenkonyhánkról naponta 40 rászoruló részére szállítunk házhoz ebédet. Továbbra is folytatjuk az idősek és fekvőbetegek megsegítését célzó programunkat, amelynek keretében a rászorulók, illetve hozzátartozóik kérhetnek segítséget. Ezenkívül mozgássérültek ellátásához szükséges segédeszközök kölcsönzésével is foglalkozunk. Baba-mama klubot vezetünk, melyen míg a szülők megosztják a tapasztalataikat egymással, beszélgetnek, kikapcsolódnak a mindennapi gondok alól, addig a csemeték együtt játszhatnak.

– Hogyan értékeli a tavalyi év kihívásait?

– Igyekeztünk maximálisan betartani a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében hozott szabályokat. Amikor a törvény adta lehetőségek megengedték, dolgoztunk. Folyamatosan fertőtlenítettünk, gondoskodtunk a maximális biztonságról. Úgy gondolom, hogy a karantén-időszak ellenére is pozitív évet zárhattunk, és reménykedünk abban, hogy az idei év könnyebbségeket hoz.

– További tervek…

– Szeretnénk a projektjeinket a jövőben is folytatni, minél több rászorulónak segíteni. Nagy álmom, hogy Kárpátalján elindulhasson a konduktorképzés, hogy nálunk is legyenek megfelelően képzett szakemberek.

– Jut emellett idő a magánéletre is?

– Sajnos kevesebb, mint szeretném. De szabadidőmet igyekszem a családommal tölteni.  A feleségemmel és a három gyermekünkkel közösen töltött idő a legdrágább számomra.  

– Sok boldog, családjával együtt töltött időt és további munkasikereket kívánunk!

Kurmay Anita