Kijev | 2021. 02. 19. – 18:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 84-72-re kikapott a címvédő szlovénoktól csütörtökön az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornáján.

A legutóbbi, 2017-es Eb-n 15. magyarok számára a veretlenség mellett az is jó előjelnek számított, hogy egy éve 77-75-re legyőzték a címvédő szlovénokat Szombathelyen - írja az M4 sport.hu.

Az ellenfélnél ezúttal is hiányoztak az NBA-sztárok - köztük Goran Dragic és Luka Doncic -, de a többiek sem képviseltek szerény játékerőt, mivel sok ABA-ligás (azaz a posztjugoszláv országok közös bajnokságából érkező) játékos mellett spanyolországi és franciaországi légiósok is voltak a keretben.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány nem számíthatott a legnagyobb magyar névre, a Barcelonát erősítő Hanga Ádámra, aki klubkötelezettségei miatt nem állt rendelkezésre, míg a Japánban légióskodó Allen Rosco utazási problémák miatt maradt távol.

A magyar válogatott - amely az elmúlt 14 mérkőzéséből 12-t megnyert - számára egyszerű a kijevi képlet: a koronavírus-járvány miatt buborékban zajló torna négy mérkőzésén egy győzelem is elég a továbbjutáshoz.

A csütöröki nyitányon Benke Szilárd szerezte az első pontokat, csakhogy a szlovénok sorozatban 12 ponttal válaszoltak, és a nyitónegyedben csak hat pontra sikerült felzárkózni.

A folytatásban Ferencz Csaba triplájával három pontra csökkent a hátrány (25-22),

majd a Pesaróval hétvégén Olasz Kupa-ezüstérmes Filipovity Márkó vette vállaira a válogatottat. A nagyszünetben 40-36 volt az állás.

Fordulás után szinte csak a hárompontos vonalon túlról tüzelt a szlovén gárda, ezalatt egy pontra feljött az Ivkovics-legénység (41-40). Az öröm azonban nem tartott sokáig, mert hamarosan 61-45 állt a nagyórán, az ellenfél ekkor tíz triplánál, Jaka Blazic pedig már 21 pontnál tartott. Ismét feltámadtak azonban a magyarok, és Perl Zoltán dudaszós hármasa révén 65-58-ról indult a zárószakasz. Ebben már csak hat pontra sikerült csökkenteni a hátrányt, így végül a szlovénok ünnepelhettek, a magyar csapat pedig a hátralévő három meccsén még begyűjtheti az Eb-szerepléshez szükséges egy győzelmet.

Ivkovics Sztojan az M4 Sport csatornának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy nem volt nagy különbség a csapatok között:

"Szomorú vagyok, hogy nem nyertünk, a fiúk hozzáállása rendben volt. Most kevesebb mint 24 óránk van a következő meccsig, amelyen ismét nagyon kell koncentrálnunk. A három hátralévő mérkőzésből egyet nyerni, ez a feladat, úgyhogy menni kell tovább" - összegzett a szakvezető.

A csoportból az első három válogatott szerez részvételi jogot a kontinenstornára. A szlovénok és az ukránok már kijutottak a 2022-es Eb-re, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont. Az osztrákok négy vereséggel a kvartett utolsó helyén állnak, és minimális esélyük maradt a továbbjutásra.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Szerhij Rebrov rangos díjat kapott Ukrajnában. A Ferencváros vezetőedzőjét választották Ukrajnában a legjobb külföldön dolgozó ukrán trénernek az évenként megrendezésre kerülő Ukrajna Labdarúgó Csillagai elnevezésű gálán.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy hatalmas elismerésben részesült Polgár Judit sakknagymester. A sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit a Testnevelési Egyetemen (TE) tartott szűk körű ünnepségen átvette díszdoktori oklevelét.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!