Ukrajna | 2021. 02. 19. – 12:17 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában továbbra sem lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, a megelőző naphoz hasonlóan péntekre is több mint hatezer új koronavírusos beteget jegyeztek fel, megint sokan kerültek kórházba, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig megközelítette a huszonötezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6531 új esettel 1 293 672-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 120 áldozattal 24 972-re - írja az MTI.

Eddig 1 139 977-en gyógyultak meg, közülük előző nap kevesebb mint hatezren,

az aktív betegek száma így több mint ötszázzal 128 723-ra nőtt.

Előző nap 2304 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, a megelőző két napban számuk hasonlóan magas volt.

A legtöbb új beteget, 753-at az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. A régióban a járványhelyzet és a kórházak súlyos telítettsége miatt már a vörös besorolásnak megfelelő szigorú karanténkorlátozásokat léptettek érvénybe.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteki tájékoztatóján közölte, hogy a Pfizer vállalat már elküldte Ukrajnának a koronavírus elleni vakcinája bejegyzéséhez szükséges dokumentumokat, és amint az oltóanyagot bejegyezték Ukrajnában, megköthetik a szállításról szóló szerződést.

A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül már jóváhagytak Ukrajnának 117 ezer dózis Pfizer vakcinát, amelynek megérkezésére eredetileg Kijevben február közepére számítottak. Egyelőre még semmilyen koronavírus elleni oltóanyag nem érkezett meg más gyártóktól sem Ukrajnába.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az UNIAN hírügynökség pénteki jelentése szerint Indiába utazott, hogy személyesen vegye szemügyre, hogy állnak a már megrendelt AstraZeneca és Novavax oltóanyagok szállításának előkészületei,

valamint további beszerzési lehetőségekről folytasson tárgyalásokat.

Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy a megkötött szerződések alapján Ukrajna az év végéig csaknem kétmillió dózis vakcinát kell, hogy kapjon a Sinovac kínai vállalattól, továbbá kétmillió dózis AstraZeneca és tízmillió dózis Novavax oltóanyagot.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Lengyelországban ingyen oltják be az ukránokat. Lengyelországban a koronavírus elleni védőoltás harmadik szakaszában azokat az ukrán állampolgárokat is be fogják oltani, akik legálisan tartózkodnak az országban, de nem rendelkeznek egészségbiztosítással.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy április végéig hosszabbítják a karantént Ukrajnában. A Miniszteri Kabinet 2021. április 30-ig meghosszabbította Ukrajnában a karantént, és február 24-től sárga járványügyi szintet állapított meg az országban.  

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!