Kárpátinfo.net


Megosztás


Lengyelországban a koronavírus elleni védőoltás harmadik szakaszában azokat az ukrán állampolgárokat is be fogják oltani, akik legálisan tartózkodnak az országban, de nem rendelkeznek egészségbiztosítással.

Ezt állítja Lengyelország Egészségügyi Minisztériuma az Ukrinform.ru hírportál tájékoztatási kérelmére adott válaszában.

„A legálisan Lengyelország területén tartózkodó harmadik országbeli (az EU-n kívüli) külföldi állampolgárokat (például ideiglenes és állandó tartózkodási kártyával rendelkező személyek) ugyanolyan feltételek mellett oltják be, mint a lengyel állampolgárokat. Ez azt jelenti, hogy a biztosítással nem rendelkező külföldieket is be fogják oltani az ország költségvetésének terhére” - közölték a lengyel Egészségügyi Minisztériumnál.

A külföldiek, köztük ukrán állampolgárok oltására Lengyelországban kerül sor a kampány utolsó, harmadik szakaszában,

amikor az összes olyan 18 év fölötti állampolgárt oltják be, akik nem szerepeltek a nulladik (orvosok), az első (idős emberek, tanárok, a hatalmi struktúrák alkalmazottai), a második (krónikus betegségben szenvedők, a gazdaság kritikus ágazatainak alkalmazottai) oltási ütemterv szakaszában. 

A Lengyel Köztársaság fő statisztikai hivatala szerint 2020 elején körülbelül 1,3 millió ukrán állampolgár tartózkodhatott az országban.

2021 januárjában több mint 530 ezer ukrán állampolgár rendelkezik állami egészségbiztosítással (ZUS).

A Lengyel Külföldi Hivatal adatai szerint 2021 januárjától 244,2 ezer ukrán állampolgár rendelkezik ideiglenes és állandó tartózkodási kártyával.

Tavaly áprilisban a lengyel hatóságok megengedték, hogy az EU-n kívülről érkező munkaerő-migránsok, akik a lezárás idején legálisan tartózkodtak az országban, vízumuk lejárta után a Lengyel Köztársaságban maradhassanak a pandémia végéig és utána még 30 napig.

Ez a szabály a mai napig érvényes.

A mai napig csaknem 2,4 millió oltást adtak be Lengyelországban.