Csehország | 2021. 02. 18. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Tovább gyorsul a járvány terjedése Csehországban: szerdán 10 813 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, 1284-el többet mint egy hete - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt kimutatásból.

Az új fertőzések száma már második napja van újra tízezer felett - írja az MTI.

Kedden 12 486 esetet regisztráltak.

A koronavírusjárvány terjedését mutató 1,08-ról csütörtökön 1,1-re nőtt. Az öt sávra osztott százpontos táblázaton a kockázati mutató 72-ről 75-re emelkedett, ami a negyedik sáv legfelső határa. Az egészségügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint ezek a számok egyaránt a járvány terjedésének a gyorsulására utalnak.

A kórházakban kezelt covidos betegek száma ugyan szerdáról csütörtökre mintegy kétszázzal 6195-re csökkent, de a súlyos állapotúak száma 1227-re emelkedett, ami a járvány tavalyi márciusi kirobbanása óta a legmagasabb szám.

Súlyos probléma, hogy egyre inkább megtelnek a kórházak speciális covidos és intenzív osztályai, s a betegeket néhány járásból az ország más kórházaiba kell szállítani. Csütörtökön reggel már alig 140 speciális kórházi ágy volt szabad.

A kelet-csehországi Chrudimban a járási kórház igazgatója közölte: készülnek arra, hogy a betegeket a folyosókon kell majd elhelyezniük.

Az aktív fertőzöttek száma kétezerrel 108 500-ra emelkedett.

A járványhoz köthető halálesetek száma 18 739-re nőtt.

Folytatódik az oltási program is. Csütörtökig több mint félmillió cseh állampolgár lett beoltva, 95 százalékuk Pfizer/BioNTech vakcinával.

Miután az utóbbi hetekben nőtt azok száma, akik elutasították az AstraZenaca cég vakcináját, Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán hivatalosan megerősítette, hogy a cseh hatóságok jónak és hatásosnak tartják az AstraZeneca vakcinát, és nem látnak semmiféle okot az elutasítására.

Korábban hírt adtunk arról, hogy szükségállapotot vezetnek be Csehországban. Tizennégynapos szükségállapotot hirdetett ki hétfőtől Csehországban a koronavírus-járvány miatt a kormány.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 109,9 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!