Ausztrália | 2021. 02. 18. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Facebook közösségi hálózatot üzemeltető cég szerdán bejelentette, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló, általa is vitatott ausztrál törvény miatt a továbbiakban ausztráliai platformján nem engedélyezi használóinak a hírek megismerését vagy akár megosztását.

Az amerikai technológiai óriás közölte, hogy

az ausztrál kiadóknak ezentúl tilos bármilyen tartalmat megosztaniuk vagy közzétenniük oldalain,

ezzel egy időben pedig az ausztrál közönség a nemzetközi hírpiacról származó tartalmat sem érheti el és oszthatja meg - írja az MTI.

Ezen kívül egy ideig még a minisztériumok és az egészségügyi hatóságok oldalait is zárolták.

Többek között a melbourne-i gyermekkórház, az élelmiszerbank, sőt, a rákos gyermekek jótékonysági szervezetének oldala is megbénult. Végül azonban az óriásvállalat belátta: ezzel elvetette a sulykot, és visszaállította az oldalak elérhetőségét.

A Facebook egyik szóvivője elmondta: az a problémájuk, hogy az új ausztrál médiakódex tervezetében nem egyértelmű a hírtartalom definíciója.

„Mivel a törvény nem egyértelmű a hírtartalom meghatározásában, tág definíciót használunk, hogy tiszteletben tartsuk a tervezetet” – hangsúlyozta.

„Ugyanakkor helyreállítunk minden olyan oldalt, amely figyelmetlenségből került kiválogatásra” – tette hozzá.

A szóvivő megjegyezte: intézkedéseik célpontjai az ausztráliai felhasználók, akik számára szigorítottak a helyi és nemzetközi hírtartalmak megosztásán, illetve megtekintésén.

Az egyre fokozódó vita arra vezethető vissza, hogy az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték egy, a médiapiacot szabályozó kódex bevezetését, amely rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, vagy különben pénzbírsággal sújtják.

A Facebook közleményében azt írta: „A javasolt törvény alapvetően félreértette a platformunk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert”. Fogalmazása szerint a törvény szigorú választás elé állítja:

megfeleljen egy olyan médiaszabályozási törvénynek, amely figyelmen kívül hagyja az említett kapcsolatrendszerből fakadó tényeket, vagy szüntesse be a hírtartalmak engedélyezését ausztráliai szolgáltatásaiban. „Nehéz szívvel ez utóbbit választjuk” – áll a közleményben.

A továbbiakban a Facebook azzal érvelt, hogy az ausztrál kiadók számára is előnyös, ha megosztják írásaikat.

Állítása szerint a Facebook és a kiadók közötti tartalmak cseréje a kiadók javát is szolgálja, hiszen felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét a kiadói tartalmakra, és e forgalom becsült értéke mintegy 315 millió amerikai dollár (94,5 milliárd forint) volt.

A múlt hónapban a Google amerikai vállalat azzal fenyegetőzött, hogy kivonja keresőmotorját, böngészőjét Ausztráliából, amennyiben az említett törvényt elfogadják.

A törvényt az ausztrál fogyasztóvédelmi és versenyhatóság dolgozta ki, és támogatja Scott Morrison miniszterelnök is.

A Google-nak az ausztrál piac elhagyására tett kijelentése után az ausztrál kormányfő védelmébe vette a döntést. Kijelentette:

Ausztrália saját maga alkotja meg azokat a szabályait,

amelyek keretei között a technológiai cégek működhetnek az országban.

Hozzátette: ezt a munkát az ausztrál parlament és a kormány végzi el. „Fenyegetésekre nem reagálunk” – szögezte le Morrison.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Twitter véglegesen letiltotta Donald Trumpot. Ned Segal hozzátette: a tilalom akkor is végleges, ha a volt elnök 2024-ben újra elindul az elnöki posztért folyó küzdelemben.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy halálos hóvihar tombol az Egyesült Államokban. Az Egyesült Államokban is több helyen rekordhideget mértek, amely miatt legalább ketten meghaltak, és több mint 4 millió ember maradt áram nélkül a hóvihar miatt.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!