HáziPatika.comA mindennapi életben a ruhákra, ágyneműkre és más szövetekre gyakran kerülnek olyan makacs foltok, amiket a hagyományos mosószerek nem képesek eltávolítani. Íme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Olaj

Mindegy, hogy a rúzs vagy szalonnazsír, sikeresen eltávolíthatjuk, ha a foltot a mosás előtt bedörzsöljük krétával - írja a Házipatika.com.

Dezodor

Megkímélhetjük a kényes anyagokat a dezodorok okozta károsodástól, ha azonnal felszárítjuk a szárítógépekéhez használt lapocskák segítségével.

Kávé

A kávé foltját nedves ruha és szódabikarbóna segítségével eltávolíthatjuk, akár ruháról, akár a kávésbögrék széléről.

Rúzs

Tiszta alkoholba mártott pamutgolyókkal a rúzsfoltok könnyedén eltávolíthatóak a ruhákból. Addig kell dörzsölni amíg maradéktalanul el nem tűnik.

Zsír

Meglepő, de egyszerűen egy adag kóla segíthet a zsírfoltok eltávolításában. Elég csak beleönteni a mosószer mellé és csodákat képes tenni.

Izzadság

A sárga foltok a ruhák hónaljában eltávolíthatóak citromlé és víz 1:1 arányú keverékével.

Tinta

Ma már nem olyan gyakori probléma, hogy tintás lesz a ruha, de ha mégis akkor egy kis tej segíthet. Mosás előtt egy éjszakára áztassuk be tejbe a tintás ruhadarabot és már meg is szabadultunk a folttól.

Vörösbor

Amellett, hogy finom, a bor szeret csúnya foltot hagyni a szép ruhákon. Ha leöntjük magunkat, még mielőtt a bor megszáradna, sózzuk be alaposan az érintett területet, és az felszívja a foltot.

Vér

3 százalékos hidrogén-peroxiddal dörzsöljük át a friss vért, majd mossuk le tiszta vízzel, és a ruha olyan lesz mint újkorában.

A makacs zöld foltokat ecet segítségével tüntethetjük el, csak addig kell dörzsölni, amíg a folt el nem tűnik. Ha a folt már felszáradt, akkor keverjünk ecetet szódabikarbónával és ezt a krémszerű anyagot vigyük fel a foltra mielőtt mosásba tesszük.

Smink

Meglepő módon a sminkeltávolítás leghatékonyabb módja, ha a foltot borotvahabbal kenjük be.

Bogyók

A bogyós gyümölcsök előszeretettel hagynak foltokat, amiket forrásban lévő vízzel érdemes tisztítani. Pár csepp nem lesz elég, addig öntsük rá, amíg a folt el nem tűnik.