Ukrajna | 2021. 02. 17. – 09:22 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az ukrán Legfelső Tanács a Dia (Дія) alkalmazásban szereplő digitális jogosítványt a papír alapú okmánnyal tette egyenértékűvé.  

A közúti közlekedésről szóló törvény február 16-án elfogadott módosításaiban szerepel a megfelelő norma – írja az RBC Ukraina hírportál a Digitális Átalakulás Minisztériumának honlapja nyomán.

Most a sofőr személyazonosságának és vezetési jogának igazolására elektronikus vezetői engedélyt, elektronikus jármű-forgalmi engedélyt és kötelező biztosítási szerződést (OSAGO) mutathat be a rendőröknek.

"A törvény közzétételét követően lép hatályba.

Korábban e dokumentumok jogi erejét az ukrán Miniszteri Kabinet határozata állapította meg" - áll a közleményben.

A minisztériumnál azt is megjegyezték, hogy a közelmúltban a Rada az első olvasat során törvénytervezetet fontolgatott, amely a Dia alkalmazásban szereplő digitális személyigazolványt és a papír alapú dokumentumok egyenértékűvé tételét javasolja.

E törvény elfogadása után Ukrajna lesz az első olyan ország a világon,

ahol a digitális személyigazolványok jogi erejét törvényi szinten elismerik.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában növelnék a közúti szabálysértések miatti pénzbírságok összegét. Az ittas vezetésért 17 és 51 ezer hrivnya közötti bírságot, a gyorshajtásért pedig legfeljebb 3400 hrivnya összegű pénzbírságot szabnának ki.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy jogosítvány nélküli vezetés esetén akár el is kobozhatják a gépkocsit. Jogosítvány nélküli autó vezetése esetén az Ukrán Belügyminisztérium azt javasolja, hogy vezessék be az autó lefoglalását.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés