Ukrajna | 2021. 02. 16. – 11:23 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában a Legfelső Tanács február 16-án második olvasatban megvitatja a 2695. számú törvényjavaslatot, amely a közlekedési szabálysértések szigorítását javasolja.

Az ittas vezetésért 17 és 51 ezer hrivnya közötti bírságot, a gyorshajtásért pedig legfeljebb 3400 hrivnya összegű pénzbírságot szabnának ki – írja az RBC Ukraina hírportál. 

A sofőr büntetése 

A gyakori jogsértésekért kiszabott minimális bírság összegét 510 hrivnyára javasolják emelni. Az alábbi szabálysértések miatt akarnak pénzbüntetést bevezetni:

  • ha nincs bekötve a biztonsági öv;
  • ha a motorkerékpáros nem visel bukósisakot;
  • ha nincs kivilágítva a jármű rendszámtáblája;
  • ha a járművezető mobiltelefonál;
  • ha a sofőr megsérti a közlekedési szabályokat a kereszteződéseken, megállókon, jelzőlámpánál és előzés esetén. 

A közlekedési baleset helyszínéről való elmenekülés esetén javasolják a bírság 255 hrivnyáról 3400 hrivnyára történő emelését.  

Ugyanezt a 3400 hrivnya összegű bírságot javasolják bevezetni a településeken 50 km/h-nál nagyobb sebesség miatt. Ugyanakkor 340 hrivnyával akarják bírságolni a sofőröket a 20 és 50 km/h közötti sebességtúllépés miatt.

Ha a járművezető nem nyújt előnyt a mentőautó, a rendőrség vagy a sürgősségi szolgálatok autóinak közlekedése során, a bírságot 510 hrivnyáról 680 hrivnyára emelik.  

A vészhelyzet kialakításáért 1445 hrivnyát, a balesethez vezető jogsértésért pedig 850 hrivnyát kell fizetnie.

Jogosítvány nélküli vezetés esetén 425 hrivnya összegű bírság bevezetését javasolják, ha a sofőrnek egyáltalán nincs jogosítványa, akkor 3400 hrivnyát kell befizetnie. Azokat a járművezetőket, akiket megfosztottak az engedélyüktől, 20 400 hrivnyás pénzbírsággal sújtják.

Ha a sofőr ittas állapotban vezetett, 17 ezer hrivnya (most 10,2 ezer hrivnya) pénzbírsággal sújtható, valamint egy elveszíti vezetői engedélyét. Egy éven belüli ismételt szabálysértés esetén 34 ezer hrivnya összegű pénzbírság jár, illetve három évre megfosztják vezetői jogosítványától.

Ha a sofőrt harmadik alkalommal fogják el ilyen jogsértés miatt, 51 ezer hrivnya összegű pénzbírságot szabnak ki ellene, illetve 10 évre megfosztják vezetői jogosítványától és elkobozzák az autóját. 

A gyalogosok büntetése 

Ha a gyalogos tilos helyen megy át az úton 255 hrivnya (korábban 51 hrivnya) összegű bírságra számíthat.

A kerékpárosok esetében 340 hrivnya összegű pénzbírság jár a közlekedési szabályok megsértése esetén.

Ezenkívül ha a kerékpáros részegen követte el a szabálysértést, 680 hrivnya összegű bírságra számíthat, ha pedig vészhelyzetet hoz létre 850 hrivnyát kell fizetnie.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Covid-19 antitest jelenlétét fogják vizsgálni Ukrajnában. A COVID-19 tömeges tesztelésére nem kerül sor.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy jogosítvány nélküli vezetés esetén akár el is kobozhatják a gépkocsit. Jogosítvány nélküli autó vezetése esetén az Ukrán Belügyminisztérium azt javasolja, hogy vezessék be az autó lefoglalását.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!