Ukrajna | 2021. 02. 16. – 13:38 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában keddre kismértékben újra gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, több mint háromezer, a megelőző napinál mintegy nyolcszázzal több új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig mostanra meghaladta a 24,5 ezret, viszont kórházba ismét viszonylag kevesen kerültek.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3143 új esettel 1 276 618-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 150 áldozattal 24 542-re - írja az MTI.

Eddig 1 122 968-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hatezren,

az aktív betegek száma így több mint háromezerrel 129 108-re csökkent.

Előző nap 915 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, míg a megelőző napokban a számuk kétezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 621-et az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel.

Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint 308 új esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 132,5 ezret, az elhunytaké 11-gyel 2532-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy a koronavírus elleni oltások csúszással, várhatóan e hét végén kezdődhetnek el, ugyanis még nem érkezett egyetlen szállítmány sem meg az országba.

A késés okai szavai szerint olyan technikai és bürokratikus problémák, amelyek függetlenek Ukrajnától.

Megerősítette, hogy tárcája már hétfőtől szerette volna elkezdeni az oltásokat, de a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül jóváhagyott Pfizer vakcinák szállításával kapcsolatban még néhány hivatalos eljárást el kell végezni, ami még napokat vesz igénybe.

Korábban helyettese, Viktor Ljasko országos tisztfőorvos már elmondta, hogy az oltóanyagról egyebek mellett még be kell szerezni a fuvarlevelet az ENSZ Gyermekalapjától (UNICEF).

Egy másik oltóanyag szállításával kapcsolatosan pusztán technikai, logisztikai nehézségek merültek fel, amelyek a miniszter reményei szerint néhány napon belül megoldódnak.

Sztepanov vélhetően az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinára utalt,

de nem nevezte meg. Ismét megerősítette, hogy először egészségügyi alkalmazottakat fognak beoltani.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 109 millió a világon. Ukrajnában 1 319 060 fertőzöttet, 25 702 halálesetet és 156 626 gyógyultat tartanak számon.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Covid-19 antitest jelenlétét fogják vizsgálni Ukrajnában. A COVID-19 tömeges tesztelésére azonban nem kerül sor.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!