HáziPatika.com

Megosztás


A 2-es típusú cukorbetegség nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is sokakat érintő egészségügyi probléma. Akár már mi is szenvedünk benne, akár csak elkerülni szeretnénk, érdemes ügyelni arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk.

Étcsokoládé

Bármilyen furcsán hangzik is, igaz. Egy 2015-ben, Olaszországban készült kutatás során fedezték fel, hogy a kakaóban található flavonoid nevű antioxidánsok javulást hozhatnak azok állapotában, akik inzulinrezisztenciában szenvednek. Ráadásul a flavonoidok még a szívbetegségek kialakulása ellen is védenek. Ugyanakkor természetesen az étcsoki fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mivel kalóriatartalma magas. Napi egy-két kockánál ne fogyasszunk többet, és figyeljünk rá, hogy minél magasabb kakaótartalmút válasszunk - írja a Házipatika.com.

Hüvelyesek

Borsó, lencse, csicseriborsó, fekete bab - egy spanyol kutatás szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak valamilyen hüvelyest, 35 százalékkal csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye. Ez a hüvelyesek magas rosttartalmának köszönhető, mivel a rostok segítenek szabályozni a vér glukózszintjét. Jó ötlet lehet például, ha a húsokhoz fogyasztott köretek, például a rizs vagy a kenyér legalább felét hüvelyesekre cseréljük.

Joghurt

A benne található tejfehérje segít, hogy tovább érezzük jóllakottnak magunkat, ezért segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Emellett, mivel probiotikus hatású, a glükózszint szabályozását is segítheti. Egy kevés nyers vagy aszalt gyümölccsel összekeverve desszertként is fogyasztható.

Mazsola

Egy kevés (legfeljebb egy maréknyi mennyiségű) aszalt gyümölcs, például mazsola fogyasztása naponta - egy 2017-ben készült spanyol tanulmány szerint - csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az aszalás, szárítás során ugyanis megmarad a szőlő quercetintartalma, amely igen hatásos gyulladáscsökkentő antioxidáns.