Ukrajna | 2021. 02. 15. – 07:42 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajna népessége gyorsan csökken az alacsony születési arány és a rövid élettartam miatt – mondta Lidia Tkacsenko, a Demográfiai és Társadalomkutató Intézet vezető kutatója.

Elmondása szerint Európa szerte Ukrajnában van az egyik legalacsonyabb születési arány. 

"Általános szabályunk, hogy a születésszámra fókuszálunk, de a szovjet idők óta a fő problémánk a rövid élettartam, és sajnos nincs stabil növekedési dinamika. Sok ember még munkaképes korban hal meg, főleg a férfiak, ezért van egy nagy különbség a nők és a férfiak száma között" - mondta Tkacsenko.

A szakértő szerint Ukrajnában a társadalom állapota közvetlenül tükrözi többek között a demográfiát is.

"Nyilvánvaló, hogy meg kell tanulnunk jobban bánni egymással, magának a hangulatnak is változnia kell ahhoz, hogy az emberek nyugodtabbnak és magabiztosabbnak érezzék magukat. A jobb születési arány érdekében magabiztosságra van szükségünk a jövőben, bármennyire is banálisan hangzik ez" - mondta a szakértő.

Tkacsenko szerint az ukrajnai demográfiai helyzet hasonló Moldovához, Fehéroroszországhoz, Oroszországhoz, valamint a Balti-államokhoz. 

Az Ukrán Állami Statisztikai Szolgálat szerint, egy év alatt Ukrajna lakossága 300 ezer fővel csökkent,

és 2020. december 1-én 41 millió 630 ezer főt tett ki - írja az Unian.net.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy jogosítvány nélküli vezetés esetén akár el is kobozhatják a gépkocsit. A tisztviselő elmondta, hogy tavaly 120 ezer embertől vették el a jogosítványt ittas járművezetés miatt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy DNS-adatbázist hoznak létre Ukrajnában. Azonban e DNS-adatbázisba nem vezetik be az összes ukrán állampolgár adatait.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés