Magyarország | 2021. 02. 14. – 18:04 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A magas vércukorszint károsítja a lábakat ellátó idegeket és ereket, így előfordulhat, hogy az apró sérülések észrevétlenül maradnak, amelyek végül csúnya fertőzéseket okozhatnak. A cukorbetegeknek tehát kiemelt figyelmet kell fordítaniuk lábaik ápolására.

Vizsgáljuk át a lábunkat!

Mindennap nézzük át a lábunkat, és ha csak egy apró sebet, kiütést, bőrpírt, duzzanatot, tyúkszemet, bőrkeményedést vagy berepedést találunk is, forduljunk orvosunkhoz! - írja a Házipatika.com.

Mossuk meg a lábunkat!

Naponta kétszer óvatosan mossuk meg a lábunkat langyos vízzel! Lehetőség szerint ne használjunk szappant, illetve alkoholos fürdőszereket, ezek ugyanis a láb kiszáradásához vezetnek.

Rendszeresen vágjuk a körmeinket!

Vágjuk rendszeresen a lábkörmeinket annak érdekében, hogy távol tartsuk a kórokozókat és elkerüljük a körmök benövését!

Ne járjunk mezítláb!

Bár a szakemberek általában ajánlani szokták a mezítlábas gyaloglást, ha cukorbetegek vagyunk, inkább kerüljük. Könnyen szerezhetünk ugyanis olyan sérüléseket, amelyek aztán komplikációkhoz vezethetnek. 

Puha pamutzoknit viseljünk!

Kerüljük a mezítláb járkálást, ha lehet, mindig viseljünk puha pamutzoknit - ám figyeljünk rá, hogy ne legyen túl szoros! Mielőtt zoknit húzunk, mindig törüljük szárazra a lábunkat, a nedvesség ugyanis elősegíti a gombás fertőzések kialakulását. 

Használjunk hidratálót!

Annak érdekben, hogy bőrünk ne száradjon ki és sarkaink ne repedezzenek be, használjunk hidratáló lábápolókrémet!


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!