Magyarország | 2021. 02. 13. – 10:07 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szabad levegőn dolgozó nőknél kisebb a mellrák kockázata - a tudósok szerint ennyit jelenthet a rendszeres D-vitamin-pótlás.

Az irodai munka, illetve a szabadidő zárt helyeken való eltöltése - edzőtermek, mozik, illetve jelenleg otthon - oda vezetett, hogy egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, a napsütésben. Márpedig ennek igen lényeges szerep jutna abban, hogy beinduljon a D-vitamin-termelés a szervezetünkben, ami számos betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet. Erre gyakran figyelmeztetnek a tudósok is. Sőt, egy nemrég készült dán kutatás szerzői arra jutottak, hogy a nők számára komoly előnye lehet annak, ha rendszeresen napfény éri őket munka közben. A Daily Mail beszámolója szerint a kutatók arra a megállapításra jutottak, a nőknél, akik legalább heti 20 órát dolgoznak a friss levegőn, és munka közben napfénynek is ki vannak téve, 17 százalékkal alacsonyabb lehet a mellrák kialakulásának kockázata. Igaz, a tanulmány szerzői nem nézték meg egyenként mind a 38 375 alany D-vitamin-szintjét, de a kutatók azt állítják, hogy ezzel lehet összefüggésben az emlődaganatok kialakulásának kisebb rizikója - írja a Házipatika.com.

Ennyi féle kockázata van a D-vitamin-hiánynak

A tanulmány szerzője, Julie Elbæk Pedersen azt mondja, fő hipotézisük, hogy a rendszeresen a bőrt érő napfény, illetve az ebből következő D-vitamin-termelés csökkentheti a mellrák kockázatát 50 éves kor felett. Ezt a kutatást nem sokkal előzte meg egy másik tanulmány, amelynek szerzői szerint az emberiség az elmúlt 500 évben a melegebb, naposabb helyekről a hűvösebb, sötétebb, északi területek felé húzódott, új otthont keresve. Ez pedig a D-vitamin-hiányban szenvedők számának növekedésével járt együtt.

Márpedig ha a szervezet nem kap elég D-vitamint, az nemcsak bizonyosfertőző betegségek ellen jelenthet kisebb védelmet, hanem ennek a vitaminnak a hiányában nőhet például a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a magas vérnyomás és bizonyos daganatos megbetegedések következtében történő elhalálozások rizikója.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!