HáziPatika.com

Megosztás


Alacsonyabb az időskori hallásromlás kockázata azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egyszer kávéznak - állítják egy friss tanulmány szerzői.

Arról már többször hallhattunk és olvashattunk, hogy a kávénak nemcsak hangulatunkra, hanem egészségünkre nézve is számos pozitív hatása lehet. Arról azonban eddig nem tudtunk, hogy akár a hallásra is jótékonyan hathat - legalábbis a férfiak esetében. Erre utalnak ugyanis egy közel 37 ezer résztvevő bevonásával lefolytatott kutatás eredményei - írja a metro.co.uk.

Az önkéntesek hallását a vizsgálat kezdetén, illetve később még két alkalommal tesztelték, majd az így kapott adatokat más egészség- és életmódtényezők tükrében elemezték ki. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a férfiaknál, akik naponta legalább egy, de legfeljebb négy és fél csésze kávét fogyasztottak, 15 százalékkal alacsonyabb volt a korral járó halláscsökkenés veszélye, mint a nem kávézóknál - írja a Házipatika.com.

Bármilyen kávé hasznos lehet

A tudósok szerint az előnyös hatás a kávé gyulladáscsökkentő hatóanyagainak és magas antioxidánstartalmának köszönhető. A mértékletességre viszont nem árt figyelmet fordítani, mivel a kutatók is hangsúlyozták, hogy a túlzott kávéfogyasztás hosszú távon nem előnyös, mi több, további kockázatokat rejthet magában.

A tanulmány szerzői szerint szinte mindegy, milyen kávét iszunk: a koffeintartalmú és koffeinmentes, valamint a filteres és a nem filteres kávé fogyasztása is ugyanolyan előnyös volt a megfigyelt férfiak hallására nézve. Nőknél viszont nem mutattak ki hasonló összefüggést a kávé és a hallás megőrzése között, amire a kutatók szerint a nők magasabb ösztrogénszintje lehet a magyarázat. Ez a hormon ugyanis önmagában is védelmet nyújthat az időskori hallásromlással szemben.