HáziPatika.com

Megosztás


A bélflóránk komoly szerepet lát el az immunrendszer működésében, ugyanis megvédi a szervezetünket a különböző kórokozóktól. Ehhez pedig arra van szükségünk, hogy a bélflóra egyensúlya megmaradjon. Mi segít nekünk ebben?

Életkortól függően mindenkinek más és más a bélflóra egyensúlya. Egyénenként máshogy épül fel a bélflóra, de összességében elmondható, hogy a bélcsatorna kezdeti egyensúlyának megteremtése rendkívül fontos a későbbiekre nézve. Bélflóránk fő funkciói közé tartozik a kórokozók elleni védelem, a maradék tápanyagok megemésztése, a "rossz" baktériumok szinten tartása, az immunrendszer készenlétben tartása, a nyálkahártyát létrehozó sejtek osztódásának szabályozása - írja a Házipatika.com.

A problémát az okozza, ha a bélflórában elszaporodnak a káros baktériumok, ilyenkor szükség lehet az itt élő, segítő mikroorganizmusok pótlására. Mit kell tudni a probiotikumokról, prebiotikumokról és a szinbiotikumokról?

A probiotikumok

A probiotikumok szájon át jutnak be a szervezetünkbe, majd a vastagbélben megtapadva segítik az emésztőszervrendszer munkáját. Olyan jó baktériumok tartoznak ide, mint a tejsavbaktériumok, melyek például a joghurtban is megtalálhatóak. Fő feladatuk, hogy gátolják a káros mikroorganizmusok túlszaporodását, ezzel védve bélrendszerünket az esetleges fertőzésektől.

Mivel a bélrendszerünkben található az immunrendszer 70 százaléka, ezért ennek egészsége számos betegség ellen védelmet nyújt. Nem csak az emésztőszervrendszert érintő betegségek ellen védenek a probiotikumok, de az allergia, az ekcéma, vagy a légúti fertőzések ellen is felveszik a harcot. Emellett antibiotikumok szedése alatt segítik megtartani a bélflóránk egészséges egyensúlyát.

A prebiotikumok

A prebiotikumok a probiotikumok segítői: mivel nem hatnak rájuk az emésztőenzimek, így változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol a probiotikumok szaporodását segítik, táplálékul szolgálnak azoknak. A probiotikumokhoz hasonlóan élelmiszerek segítségével vihetjük be őket a szervezetünkbe, legfontosabb képviselője az inulin. A legfontosabb prebiotikum forrásaink a hagyma, a banán, a csicsóka, az érett sajtok, a fokhagyma, a bab, a borsó, a zabpehely és a tej.

A szinbiotikumok

A pre -és a probiotikumok összességét jelentik, alkalmazásuk során ugyanis a kettő jótékony hatásai összeadódnak. Általában tejtermékekben jelennek meg.

Mi károsítja a bélflóránkat?

Ha a bélflóránk egyensúlya zavart szenved, akkor a káros mikroorganizmusok elszaporodnak, amely betegségekhez vezethet. Számos tényező károsíthatja a bélflórát:

  • tartós hasmenés és székrekedés
  • túlzott dohányzás
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • egyoldalú táplálkozás.

Azonban fontos megemlíteni, hogy bizonyos gyógyszerek is felboríthatják ezt a fontos egyensúlyt:

  • antibiotikumok
  • fogamzásgátlók
  • savlekötők
  • szteroidos gyulladáscsökkentők
  • hormontartalmú szerek.

Ilyen gyógyszerek szedése mellé az orvosok gyakran javasolják a probiotikumok szedését is, melyet gyakran erre megfelelő készítmények elégíthetnek ki.