Karpat.in.ua


A szakértők szerint az Omicron fertőzés tünetei leginkább a Delta enyhe változatához hasonlítanak, amely beoltott betegeknél fordul elő.

Brit tudósok több ezer ember tüneteit elemezték, akiknél októberben diagnosztizálták a koronavírust, amikor Londonban a Delta változat dominált, és decemberben, amikor az Omicron törzs „uralkodik”, közölte a ZOE társaság honlapján - írja a Karpat.in.ua.

Megjegyezték, hogy az előzetes elemzés nem tárt fel egyértelmű különbségeket a Delta és az Omicron korai megnyilvánulásai között. Mindkét esetben a fertőzöttek több mint fele tapasztalta a Covid-19 „három klasszikus tünetét” – láz, köhögés és szaglás- vagy ízlelés elvesztése.

A szakértők az Omicron törzs öt fő tünetét azonosították:

fejfájás, orrfolyás, tüsszögés, torokfájás és fáradtság. Néhányan köhögésről, étvágytalanságról és bódultságról számoltak be.

„Az Omicron tüneteinek többsége hasonlít a Delta enyhe változatához, amelyet beoltott egyéneknél tapasztaltunk” – közölte Tim Spector professzor, a ZOE Covid Study projekt vezetője.

A kutató úgy véli, jobb, ha a koronavírus legkisebb gyanúja esetén is elvégzik a tesztet, mivel e nélkül még egy tapasztalt orvos sem lesz képes megkülönböztetni az új törzs tüneteit a megfázástól.

Ugyanakkor az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja az Omicron főbb tüneteinek kissé eltérő listáját azonosította: köhögés, fáradtság, orrdugulás és orrfolyás.