MTITavaly a külföldön élő román vendégmunkások voltak a "legnagyobb befektetők" Romániában a hazautalt pénzek révén, miután az összeg az elmúlt tíz évben először haladta meg a Romániába áramló külföldi közvetlen tőkeberuházások értékét - adta hírül szerdán a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

Az Eurostat adataira hivatkozva a lap beszámolt arról, hogy tavaly a 3,6 millióra becsült román vendégmunkás küldte haza a legtöbb pénzt, 3,422 milliárd eurót az uniós tagállamok vendégmunkásai közül  -írja az MTI.

Őket követték a spanyolok, a lengyelek és az olaszok.

A külföldön élő románok által utalt pénzek 7,1 százalékkal csökkentek 2019-hez képest, tavalyelőtt a románok 3,682 milliárd eurót küldtek haza.

Tavaly a külföldi közvetlen tőkeberuházásokból valamivel több mint 3 milliárd euró áramlott a román gazdaságba, így a vendégmunkásoktól érkezett pénz meghaladta a tőkeberuházások értékét. Legutóbb 2011-ben fordult elő hasonló helyzet.

2020-ban a külföldi tőkeberuházások értékét jelentősen visszavetette a koronavírus-járvány:

csaknem 42 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Az idén ismét lendületet vettek a tőkeberuházások, az első tíz hónapban több mint háromszorosára, 6,881 milliárd euróra nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Forrás

MTI