Origo


Az 1917-es forradalom alatt Oroszországból kicsempészett cári ékszerekre és ritka, színes gyémántokra lehet licitálni november 10-én egy genfi árverésen. A történelmi ékkövek gyűjtőinek érdeklődésére számítanak a Marija Pavlovna Romanova nagyhercegnő, II. Miklós cár nagynénje ékszerdobozából előkerült nagy ovális zafír és gyémánt bross, valamint a hozzá tartozó fülbevalók kikiáltásánál is.

A Sotheby's aukcióján szereplő tételek között lesz egy gyűrű 25,62 karátos narancs és rózsaszínű gyémánttal, amelynek értékét 3,6-5,38 millió svájci frankra (1,2-1,8 milliárd forintra) becsülték a szakértők - írja az Origo.

A történelmi ékkövek gyűjtőinek érdeklődésére számítanak a Marija Pavlovna Romanova nagyhercegnő, II. Miklós cár nagynénje ékszerdobozából előkerült nagy ovális zafír és gyémány bross, valamint a hozzá tartozó fülbevalók kikiáltásánál is. 

Az árverési ház az ékszerekért 280-480 ezer frankot (95-160 millió forintot) vár.

A Sotheby's szakértője hangsúlyozta, hogy a nagyhercegnő a szentpétervári társasági élet királynőjének számított, és csodálatos ékszergyűjteménye volt.

Az ékszereket a nagyhercegnő barátja, Albert Henry Stopford brit diplomatára bízta, aki más ékszerekkel együtt Londonba vitte azokat. 

Pavlovna az orosz forradalom elől Franciaországba menekült, és ott halt meg 1920. szeptember 6-án, 66 éves korában. Franciaország északkeleti részén, a contrexeville-i ortodox templomban nyugszik, amelyet 1909-ben épített férje, Vlagyimir nagyherceg emlékére.

A brosst és a fülbevalókat egy európai hercegi család vásárolta meg egy 2009-es árverésen. 

Mária Pavlovna orosz nagyhercegnő zafírból és gyémántból készült ékszerkészlete a jövő héten Genfben megrendezett Magnificent Jewels and Noble Jewels aukció legértékesebb darabja. 

Forrás