HáziPatika.comTélen gyakori probléma, hogy a napfény hiánya és a vitaminszegényebb táplálkozás miatt szervezetünk védekezőképessége gyengül, így könnyebben megbetegszünk. Nőként azonban nemcsak a légúti, hanem az igen makacs, vissza-visszatérő intim fertőzésekkel is meg kell küzdenünk. Lássuk, mit tehetünk a megelőzésért.

Egyes nőknek a téli időszak egyet jelent a végeláthatatlan kellemetlenségekkel, amelyeket a rendszeresen visszatérő húgyúti és hüvelyi fertőzések okoznak. Nézzük, mi állhat a szűnni nem akaró panaszok hátterében, illetve mit tehetünk annak érdekében, hogy a tél ne a folyamatos szenvedésről szóljon - írja a Házipatika.com.

A hólyaghurut nem természetes része a télnek

A közhiedelemmel ellentétben a felfázás- vagy más néven hólyaghurut - hátterében nem a hideg, hanem kórokozók, többnyire baktériumok állnak. A hideg hónapokban azonban gyakrabban előfordulhat a probléma, éppen a védekezőképesség csökkenése miatt. A bajra gyakori vizelési inger, vizelés közben jelentkező égő, szúró érzés, illetve alhasi fájdalom hívja fel a figyelmet. A hólyaghurut a nőknél jóval gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál - ennek egyszerű anatómiai okai vannak. A probléma kialakulásának kockázatát jelentősen megnöveli az aktív szexuális élet és a gyakori partnerváltás, különösen akkor, ha a közösülés óvszer nélkül történik. Idősebb korban pedig a menopauzával járó hormonális változások emelik a rizikót.

Télen az is fokozza a veszélyeket, hogy a nyári hőség elmúltával hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni a folyadékpótlás fontosságáról. Pedig az év minden napján lényeges, hogy eleget igyunk - már csak azért is, mert az elégtelen folyadékbevitel miatt pangó vizelet kedvező körülményeket biztosít a kórokozók szaporodásához. Ennek gyakran a már említett hólyaghurut, illetve vesemedence-gyulladás is lehet a következménye, utóbbi igen erős fájdalommal járhat.

Vértezzük fel magunkat a hüvelyfertőzések ellen is

A húgyúti problémák kezeléseként alkalmazott antibiotikumkúrák gyakran felborítják a bélflóra és a hüvelyflóra egyensúlyát is, ezért a különböző emésztőrendszeri tünetek, illetve a hüvelyfertőzések is könnyen állandó téli vendégek lehetnek az életünkben. A hüvelyi panaszok közül a hüvelygomba az egyik leggyakoribb probléma - a nők háromnegyede élete során legalább egyszer megküzd vele -, de sokaknál jelentkezik a bakteriális vaginózis is.

Hüvelyfertőzésre akkor gyanakodhatunk, ha megváltozik a hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, illetve szaga, de az is előfordulhat, hogy kínzó viszketést érzünk a hüvelyben és a nemi szerv külső részén. Bakteriális fertőzések esetén a kezelésnek része lehet az antibiotikum, ezért az ördögi kör megelőzése érdekében a terápiát érdemes kiegészíteni szájon át szedhető, valamint a hüvelyben, helyileg alkalmazható probiotikus készítményekkel. Ezekkel visszaállíthatjuk a hüvely védelmét biztosító jótékony tejsavbaktériumok ideális szintjét és a hüvely természetes védekezőképességét.

További hasznos tippek a megelőzéshez

A probiotikumok mellett érdemes további megelőző lépéseket is tenni, hogy biztosan ne ronthassák el a téli időszakot a visszatérő fertőzések. Lehetőleg ne műszálas fehérneműt viseljünk, ha pedig heves eső vagy túlöltözés/izzadás miatt átnedvesedik az alsónemű, igyekezzünk azt minél hamarabb szárazra cserélni. Menstruáció idején rendszeres időközönként cseréljük a tampont vagy betétet. Ajánlott továbbá nem csak mosdóhasználat után, hanem előtte is alaposan megmosni a kezünket, így ugyanis elkerülhetjük, hogy a kezünkről kórokozók kerüljenek a fehérneműre és a nemi szervünkre. Ezeken kívül az is nagyon fontos, hogy bármennyire is logikus lépésnek tűnik, ne vigyük túlzásba az intim higiéniát, azzal ugyanis legalább annyit ártunk, mint ha elhanyagolnánk magunkat odalent.