Hirado.hu


A Tádzs Mahal palotakomplexum másolatát építtette meg feleségének egy indiai férfi, pusztán szerelme jeléül.

Az 52 éves férfi saját költségén húzatta fel a tízezer négyzetméteres márványpalotát, amelyet a világ hét csodájának egyikéhez, a Tádzs Mahal mauzóleuméhoz hasonlóan kupolával fedett tornyok vesznek körül, míg a padlózat és a homlokzat szintén makranai márványból készült - írja a Hirado.

A palota, amely az eredeti épület méretének körülbelül egyharmada, négy hálószobából,

egy hallból, egy könyvtárból és egy meditációs szobából áll, építése pedig három évig tartott.

Érdekesség, hogy a palotán belülre és kívülre is olyan megvilágítás került, amilyen az igazit veszi körül, ezáltal esténként tényleg a valódi Tádzs Mahal látványa tárul a lakók elé.

A büszke tulajdonos elmondása szerint olyan egyedi házat akart építtetni, amely örökre az arra járók emlékezetében marad, annak ellenére, hogy építménye elsősorban nem turisztikai látványosság.

A Tádzs Mahal az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található muszlim mauzóleum, amely az örök szerelem emlékműveként ismert és amelyet egy teljes épületkomplexum vesz körbe,

ennek a része maga a fehér márvány síremlék is.

Az egyedi építményt Sáh Dzsahán mogul sah építette a 17. században gyermekszülésben elhunyt felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az épületet az UNESCO világörökségi listájára 1983-ban jegyezték fel.

Forrás