Kárpátalja


Magyarország Kormánya újabb nagy értékű gyermekoltóanyag-szállítmánnyal segítette Ukrajnát, amelyet 2021. november 16-án adott át Bacskai József ungvári magyar főkonzul a Kárpátaljai Megyei Államigazgatási Hivatal épülete előtt az Ukrajnai Vöröskereszt munkatársainak.

A több mint 21 ezer vakcinát tartalmazó 174 millió forint értékű szállítmány átadásánál ukrán részről jelen volt Petruska István, a Kárpátaljai Megyei Államigazgatási Hivatal elnökhelyettese - írja a Karpataljalap.net.

Bacskai József főkonzul elmondta: „Magyarország Kormánya Grezsa István kormánybiztos javaslatára, a kárpátaljai szakemberek és ukrán megyei vezetők kérésének eleget téve 2016 novemberében döntött úgy, hogy Magyarország 2017–2021 között humanitárius célú program keretében támogatja a kárpátaljai gyerekek nemzetiségüktől független immunizációját.

Azonnali segítségre volt szükség a 2016–17-es kritikus kárpátaljai immunizációs és járványhelyzet miatt” – hangsúlyozta a főkonzul, kiemelve:

„A magyar fél öt éven keresztül a legveszélyesebb fertőző betegségek, például a tuberkulózis, torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, kanyaró, mumpsz, rubeola elleni védőoltások beszerzésével segítette a kárpátaljai egészségügyi ellátórendszert. 2017 és 2021 között a magyar kormány összesen 577,5 millió forint, azaz több mint 47 millió hrivnya, nem egészen 1,6 millió euró értékbe 308 176 darab, különböző típusú oltóanyagot adományozott Ukrajnának Kárpátalja megye egészségügyi ellátásának a javítására.”

A főkonzul elmondta továbbá, hogy Magyarország ez alkalommal 12 000 adag Pentaxim, 6000 adag Tetraxim és 3200 adag Verorab vakcinát adományoz az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja Megyei Szervezete részére összesen több mint 170 millió forint értékben. A Pentaxim vakcina egy ötkomponensű oltóanyag (diftéria, tetanusz, acelluláris pertussis, Haemophilus influenzae b és inaktívált poliovakcina), amely alapimmunizálásra és emlékeztető oltásra alkalmas. A Tetraxim négy komponensű oltóanyag diftéria, tetanusz, szamárköhögés és járványos gyermekbénulás elleni védekezést biztosítja. A Verorab vakcina a Lyassa-fertőzésgyanús (veszettség) sérülések ellátását segíti elő.

Az öt éve folyó támogatási program lebonyolítása során a magyar fél rendszeresen egyeztetett a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal vezetésével, annak Egészségügyi Főosztályával, és az Ukrajnai Vöröskereszt Kárpátaljai Kirendeltségének szakembereivel, mindig a kért, a helyi igényeknek megfelelő típusú és mennyiségű, az Európai Unióban gyártott, bevizsgált, és ukrajnai hivatalos engedéllyel rendelkező vakcinákat szerzett be és szállított Kárpátaljára.

A főkonzul a lezárásához közeledő támogatási program kapcsán köszönetet mondott dr. Grezsa István miniszteri biztosnak, aki Ukrajna területéről való kitiltása miatt nem lehetett jelen a keddi átadáson, továbbá megköszönte még dr. Müller Cecília és dr. Galgóczi Ágnes asszonyoknak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek és mindazoknak, akik sokat tettek a program sikeréért.

Elmondta, hogy a korábbi megállapodások értelmében a programból már csak egy 6000 adagos BCG-oltóanyag-szállítmány átadása maradt hátra, erre a terv szerint 2022 első felében kerül sor.

Petruska István, a Megyei Államigazgatási Hivatal elnökhelyettese köszönetet mondott a szomszédos Magyarországnak a segítségért, amellyel jelentősen hozzájárult az elmúlt években a kárpátaljai gyermekek egészségmegőrzéséhez.

A kormányzóhelyettes tudósítónknak elmondta, hogy a Vöröskereszt a gyermekoltóanyag-szállítmányt a megyei kórház fertőzőosztályának raktárába viszi tovább, ahonnan szétválogatva és az igényekkel összhangban továbbítják majd a járási kórházak gyermekosztályaira, valamint olyan helyekre, ahol arra igény van. A lebonyolítás kapcsán elmondta, hogy a most megkapott vakcinaszállítmányt a közigazgatási hivatal levélben még a tavaly kérte. Ezt most tudták megvalósítani az előkészítő munka és tendereztetés után. Petruska István kiemelte, hogy a program keretében a magyar kormány közel 50 millió hrivnyával támogatta megyénket. Amikor a program elindult, szinte egyáltalán nem volt oltóanyag Kárpátalján. Ennek az volt az oka, hogy átálltunk az orosz piacról az Európai Unió szabványának megfelelő oltóanyagokra. Petruska István hangsúlyozta, hogy mára ezen a nehézségen túljutott Ukrajna, a mostani az utolsó magyarországi szállítmány, a jövőben Ukrajna el tudja majd teljes mértékben látni lakosságát oltóanyagokkal.