Origo


A Kaliforniai Egyetemen végzett kutatásokkal azt vizsgálták a szakemberek, hogy a gyakori háztartási zajok mekkora szorongást válthatnak ki a kutyáknál.

Bár köztudott, hogy a hirtelen keletkezett hangos zörejek, mint például a tűzijáték vagy a zivatarral járó menydörgés könnyen nyugtalanságérzetet válthat ki a kutyákban, de a most publikált eredmények a stresszt kiváltó hangok sokkal szélesebb spektrumára utalnak - írja az Origo.

Meg kell tanulnunk értelmezni a szorongásos viselkedést

A Frontiers in Veterinary Science tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint vitathatatlanul fontos megállapítás, hogy a legtöbb gazdi nem tudja megbízhatóan azonosítani a kutyája szorongására utaló jeleket.

Tudjuk, hogy számos kutya érzékenyen reagál a zajokra, mégis  alábecsüljük a zajtól való félelmüket, amit úgymond normálisnak tartunk, mivel sok kutyatulajdonos nem tud olvasni a testbeszédből – mondta Emma Grigg, a kutatás vezetője, az UC Davis Állatorvosi Iskola oktatója a ZME Science online tudományos portálnak.

A tanulmány megállapításai arra utalnak, hogy még az olyan, viszonylag gyakori zajok is szorongást válthatnak ki az ebekben, mint amilyen a mikrohullámú sütő vagy a porszívó működése közben keletkez zaj, de ilyen lehet a füstjelző berendezés figyelmeztető hangja is.

A tudósok szerint a magas frekvenciájú szaggatott zajok nagyobb valószínűséggel váltanak ki túlzott nyugtalanságérzetet. 

A kutya szorongásának leggyakoribb jelei közé tartozik a meglapulás, a remegés vagy visszahúzódó viselkedés. Ezeket a legtöbb ember megbízhatóan azonosítja, miután a saját szorongásos reakcióinkat utánozzák.

Más reakciók azonban finomabbak és könnyen félreérthetők. 

Ide tartozik a zihálás, a fej elfordítása vagy a test merevsége. Szakemberek szerint további jelzésként szolgálhat a fülek hátracsapása vagy a fej lehajtása.

Mindez javarészt a gazda felelőssége

Gigg szerint fontos, hogy a kutyatulajdonosok jól megismerjék a kutyák szorongással összefüggő, lehetséges viselkedési formáit, hogy jobban megértsék kedvenceiket, mert így adott esetben segíteni tudjanak rajtuk.

A most publikált tanulmány adatait egy 386 kutyatulajdonos részvételével végzett felmérés részeként gyűjtötték össze, ahol feljegyezték a házikedvencek különféle háztartási hangokra adott reakcióit. A szerzők megvizsgálták a kutyák viselkedését és a gazdáik reakcióit is. Mindez végül feltárta, hogy az emberek láthatóan alábecsülik kutyáik szorongásos viselkedését, és a gazdik többsége szórakozottan reagál a nyugtalanságérzet megnyilvánulásaira.

Nem egyezik a tulajdonosoknak a félelemről alkotott felfogása, és a ténylegesen jelenlévő, félelemmel összefüggő viselkedés mintája – mutatott rá Grigg. – Vannak, akiket inkább szórakoztat a kutyájuk félelme, ahelyett, hogy aggodalommal reagálnának erre.

Hozzátette: remélik, hogy a tanulmányuk a gazdákat is ösztönzi fogja arra, hogy elgondolkodjanak azon, vajon milyen hangforrások okozhatják a kutyájuk stresszes viselkedését.

A szakemberek szerint ennek figyelembe vételével  jelentősen javíthatjuk a kutyánk életminőségét is.

Forrás