Origo


A becsült ár többszöröséért, 7,46 millió svájci frankért (2,5 milliárd forintért) kelt el Mária Antónia (Marie Antoinette), az utolsó francia királyné két gyémánt karkötője a Christie's aukcióján kedden Genfben - írja az Origo.

A kikiáltási ár többszöröséért kelt el az értékes történelmi relikvia

A Mária Antónia karkötői felirattal ellátott kék bársony dobozban eladásra kínált két karkötő három-három sor gyémántból - összesen 112 darabból - és egy nagy csatból áll.

Az ékszerek a Christie's közlése szerint egy európai királyi család tulajdonában voltak, és előzetesen 2-4 millió svájci frankra becsülték a leütési árat.

A karkötők első alkalommal kerültek árverésre. 

Az aukciósház számított a gyűjtők és az ékszerrajongók, köztük főleg az ázsiaiak nagy érdeklődésére, mert ritkaságnak számítanak árverésen a 200 éves történelemmel rendelkező ékszerek.

A windsori herceg ajándék karkötője viszont nem kellett senkinek sem

Mária Antónia volt az utolsó francia királyné az 1789-es forradalom előtt. A királynét a jakobinus terror idején, 1793-ban, 37 éves korában fejezték le, néhány hónappal a férje, XVI. Lajos kivégzése után. 

Az osztrák születésű királynét, aki Mária Terézia lánya volt, árulással vádolták és szemére vetették kicsapongó életmódját is.

A Tuileriákban fogságban tartott királyné levelet írt, amelyben közölte, hogy megőrzésre egy ékszerekkel teli faládát küld a leányának. A királyné Ausztriában élő lánya Mária Terézia meg is kapta az ékszereket.

Szintén árverésre került, de eladatlan maradt egy art deco stílusú rubint és gyémánt karperec, amelyet Eduárd windsori herceg (1894-1972) készíttetett a Cartier-nál amerikai felesége, Wallis Simpson számára első házassági évfordulójukra.

A herceg lemondott a brit trónról, hogy feleségül vehesse elvált szerelmét. A néhai windsori hercegné karperecét 1-2 millió frankos áron remélték eladni.

Forrás