HáziPatika.comNoha általában véve mindenki tudja, hogy fontos, kevesen rendelkeznek pontos információval arról, miképpen is zajlik az emésztés folyamata. Márpedig ez a folyamat óriási pofont kapott a mindennapi stressz, az kevés mozgással járó életmód és a rengeteg gyorsétel miatt.

A "junk food" különösen rossz hatással van egészségünkre, a bennük található rengeteg cukor és egészségtelen zsír miatt, amiket csak nagyon lassan tudunk megemészteni. Márpedig ha az emésztés lelassul, akkor a szervezet "letargiába esik", és kevésbé lesz hatékony a működése, azaz kinyitja a kaput a betegségek előtt - írja a Házipatika.com.

Ezért fontos egészségesen tartani az emésztést, hiszen az tápanyagok általa kerülnek a szervezetben a megfelelő helyre, és az emésztés segíti a testet, hogy képes legyen védekezni a betegségekkel szemben.

A megoldás természetesen az egészséges táplálkozás, hogy a bélrendszerben megtalálható, több millió baktérium megfelelő környezetben tudja végezni munkáját. Ők bontják le az élelmiszert és még B vitamint is termelnek. A probiotikumban gazdag élelmiszerekben akadnak ilyen hasznos baktériumok, de akadnak olyan emberek, akik nem tudnak mondjuk joghurtot vagy savanyú káposztát fogyasztani. Ekkor jön képbe az aromaterápia.

Egyes illóolajok ugyanis kiváló hatással vannak az emésztésre, illetve hozzájárulhatnak olyan betegségek kezeléséhez, mint az irritábilis bél szindróma, a hányinger, vagy a baktériumok túlszaporodása. Nézzük, melyek ezek az esszenciák.

Borsmenta

Gyakran írják fel az IBS-sel rendelkező betegeknek, akiket gyomorfájdalom, fokozott bélgáztermelés, hasmenés és székrekedés sújt. Korianderrel és citrommal vegyítve remek hatással van az emésztésre és az immunrendszerre.

Levendula

A parfümök, dezodorok egyik gyakori alapanyaga az alvást is segíti, csökkenti a szorongás tüneteit és jó barátja az emésztésünknek. Hatékonyan védelmet nyújt a bél mikrobiomjának és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Fenyőtömjén

A Bibliában sem véletlenül írták azt, hogy kapott tömjént az épp csak megszületett Jézus a három napkeleti bölcstől. A tömjén valóban királyi ajándék volt, hiszen csökkenti a fájdalmat, a depressziót és fertőtlenítő hatású. Erősíti az emésztést, ezáltal nagyon pozitív hatással van az immunrendszerre. Levendulával keverve valódi csodaszer.

Római kömény

A római köményből készült illóolaj szintén hatásos az IBS tüneteinek kezelésében, egy kutatás során megállapították, hogy már négy hét után képes szinte teljesen eltüntetni a fájdalmat és a puffadást.

Kakukkfű

Az örökzöld fűszernövény rengeteg étel fontos hozzávalója és mivel antimikrobiális hatású, az emésztésre is jó hatással van. Képes elpusztítani a vékonybélben tenyésző patogéneket, így küzd a bélbetegségek ellen.

Akinek bélproblémái vannak, nem működik rendben az emésztése, bátran próbálja ki a boltokban könnyen beszerezhető illóolajokat, és bár új érzés lehet szaglással a beleket tisztítani, higgyék el, megéri a próbálkozás.