HáziPatika.com

Megosztás

A körömrágás nem túl szép szokás. Nem kellemes látvány, és kezeink megjelenését is tönkreteszi. Csakhogy ez nem az egyetlen ok, amiért érdemes megpróbálni leszokni róla.

Csúnya fertőzések

Ha túl nagy részt rágunk le a körmünkből, akkor felsérthetjük a körömágyat, illetve az alatta lévő érzékeny bőrfelületet. Ezzel szabad utat nyitunk számos kórokozónak és baktériumnak, amely a szánkban található, és nagyon könnyen komoly bőrfertőzést kaphatunk. A leggyakoribb, hogy az ujjbegy, a körömágy megduzzad, kivörösödik, begyullad, és be is gennyesedik, ami nemcsak nem szép látvány, de elég fájdalmas is tud lenni - írja a Házipatika.com.

Gyulladások

Nyálunk olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a zsírok és egyéb ételmolekulák lebontását. Csakhogy ami az emésztésnek jó, a bőrnek már kevésbé, így ezek az anyagok az ujjakra, körömágyba kerülve gyulladásokat, kiszáradást okozhatnak. Nem véletlen, hogy a gyakori szájnyalogatás az ajkak kiszáradását okozhatja - a nyál ugyanis hosszú távon, illetve nagy mennyiségben kiszárítja, károsítja a bőrt.

Betegségek

Nagyon sok fertőzést kaphatunk el úgy, hogy körömrágás közben a kezünkön, körmeinken lévő kórokozókat a szánkba, majd onnan lenyelve a szervezetünkbe juttatjuk. Nátha, influenza, gyomorfertőzések - a sor hosszan folytatható. Ha a rágásról egyelőre nem is tudunk leszokni, legalább mossunk kezet olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudunk.

Körömbenövés

Csúnya és fájdalmas állapot, amely a körömrágóknál igen gyakori. A körömrágás hosszú távon a köröm deformálódásához, illetve a köröm benövéséhez vezethet, és lehet, hogy csak manikűrös segíthet a dolgon.

Arcszemölcsök

Ha sokat nyúlunk az arcunkhoz, illetve a szánkba, akkor a vírussal terjedő szemölcsöknek is nagyon sokat segítünk, hogy eljussanak olyan helyekre, ahová egyébként nem tennék - például az arcunkra. Fontos tudni, hogy a körömrágás nemcsak a kezünket, hanem az arcbőrünket is elcsúfíthatja.