MTIHáztartások százezrei maradtak áram nélkül az Egyesült Államokban a Csendes-óceán felől érkező, rendkívül heves ciklon miatt, amely végigsöpört az ország nyugati partjának nagy részén, nyomában heves esőzésekkel, viharos szelekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal.

A USA Today című amerikai napilap beszámolója szerint a seattle-i nagyvárosi területen legalább két ember életét vesztette, miután a vihar miatt járműre dőlt egy fa - írja az MTI.

Több mint 160 ezer háztartás és üzlet maradt áram nélkül vasárnap Kaliforniában,

több mint 170 ezer az északnyugati Washington államban, illetve több mint 28 ezer Oregonban a szélsőséges időjárás miatt.

A San Francisco-i öböl térségét sújtó áradások utcákat árasztottak el Berkeleyben, és elöntötték az Öböl felett átívelő óriási híd fizetőkapuját Oaklandben. A San Franciscótól északra található Tamalpais-hegyen több mint 15 centiméternyi csapadék hullott vasárnap reggelre a meteorológiai szolgálat jelentése szerint.

San Rafaelben számos utat borít víz, amelynek magassága több mint 60 centiméter, városi tisztviselők szerint több mint 330 hívás érkezett a rendőrséghez és a tűzoltókhoz, ami négyszerese az átlagosnak.

Az amerikai meteorológiai szolgálat (NWS) "történelmi esőzés" lehetőségére figyelmeztetett a kaliforniai főváros, Sacramento belvárosában.

A kaliforniai fővárostól északra található Butte megyében az autópálya-rendőrség lezárta a 70-es állami utat

a Sierra Nevada hegység térségében kialakuló sárcsuszamlások miatt.

Bár a korábban itt pusztító erdőtüzet sikerült immár teljesen megfékezni, a tűz miatt elpusztult a növényzet, a talaj pedig nem tudja elnyelni a vizet, így a terület védtelen a földcsuszamlásokkal és áradásokkal szemben.

Forrás

MTI